SVERIGE Under torsdagen presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga granskning av regeringen, där man som väntat framförde skarp kritik. Men statsminister Ulf Kristersson håller inte med om kritiken.

Klimatpolitiska rådet är en myndighet vars uppdrag är att granska Sveriges klimatpolitik utifrån internationella och nationella så kallade klimatmål. Under torsdagen lade myndigheten fram sin årliga rapport, som väntat innehåller svidande kritik mot regeringens klimatpolitik.

”Vår granskning visar att Sveriges utsläpp tillåts öka under mandatperioden och att regeringen skjuter ansvaret för att nå Sveriges klimatmål och EU-åtaganden till 2030 över till nästa mandatperiod”, står det bland annat i rapporten.

Rådet menar också att regeringen skjuter över ansvaret att nå 2030-mål till nästa mandatperiod, då det lika gärna kan vara en helt annan regering som styr Sverige.

Statsminister Ulf Kristersson (M) var under torsdagen på ett EU-toppmöte i Bryssel, där han svarade på kritiken till DN.

— Jag har av naturliga skäl inte kunnat följa det här i dag, men det är väl känt att det finns olika åsikter. Rådets roll är att granska och kritisera. Det har jag respekt för. Men regeringen tycker att den allra viktigaste uppgiften som vi gör nu är en långsiktig omläggning av energipolitiken och klimatpolitiken. De två sakerna hör ihop, säger statsministern.

Enligt Kristersson har regeringen snarare börjat åtgärda fel som tidigare regeringar gjort när man bland annat avvecklade flera fullt fungerande kärnreaktorer.

— Jag tycker att vi tar det ansvar som tidigare regeringar inte har tagit när de har lagt ner stabil svensk elproduktion, som hade lett oss till fossilfrihet mycket, mycket snabbare. Vi tar precis det ansvaret, säger Kristersson.

Vidare säger Kristersson att regeringen inte delar uppfattningen att det enda som är viktigt är vad regeringen gör just nu, snarare än det långsiktiga arbetet för en stabil och ”fossilfri” energi.

— Vi delar helt enkelt inte den uppfattningen. Vi tycker olika och det är helt legitimt att tycka olika. Men vi lägger nu om den svenska energipolitiken för att kunna få förutsättningar för en långsiktig klimatpolitik. Det har vi ansvar för.