INRIKES Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ställde in mötet med Fossilfritt Sverige med tanke på att extremistgruppen Extinction Rebellion skulle delta. Nu rasar diverse vänstergrupper mot beslutet.

Nyligen valde klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att inte delta i ett seminarium med ”Fossilfritt Sverige”. Beslutet motiverades med ”säkerhetsskäl” och i ett inlägg på Facebook har statsminister Ulf Kristersson (M) förklarat att det togs med tanke på att organisationen ”Extinction Rebellion” skulle delta.

Extinction Rebellion är en vänstergrupp som sponsras av George Soros och har gjort sig ökända för sina blockader av områden och byggnader. Vanligtvis rör gruppens aktioner klimatfrågan, där Greta Thunberg varit en viktig deltagare, men man tar också ställning i kulturmarxistiska frågor. Förra året vandaliserade personer från Extinction Rebellion statyn föreställande hjältekungen Karl XII i Kungsträdgården och i Storbritannien stormade man parlamentets underhus med scener som påminde om stormningen av Kapitolium 2021.

Enligt Ulf Kristersson låtsas gruppen dock bara bry sig om klimatet. Statsministern menar att huvudsyftet med Extinction Rebellions verksamhet är att tysta meningsmotståndare.

”Att störa och förstöra politiska möten och vägra acceptera ett sansat samtal har totalitära krafter sysslat med i alla tider. I andra länder. Men i Sverige ska vi inte göra så. Här ska vi respektera också den som tycker annorlunda – för det är själva kärnan i det demokratiska samtalet”, skriver Kristersson i Facebook-inlägget.

Är inte vana att bli ignorerade av politiker

Beskedet har fått en rad vänstergrupper att ilskna på Kristersson och regeringen. Till Göteborgs-Posten skriver Karin Lundberg, presskontakt för Extinction Rebellion att det är ”riktigt illa att statsministern beskyller en fredlig klimatrörelse för att vara ett säkerhetshot”. Lundberg menar att Kristersson ”skjuter på budbäraren” istället för att ”ta sitt ansvar och ta klimatkrisen på allvar”.

Extinction Rebellions undergrupp ”Rebellmammorna” har i ett eget pressmeddelande beklagat sig över att klimatextremister sedan 80-talet haft i princip fri tillgång till klimat- och miljöministrar. Pourmokhtari har dock enligt gruppen ”konsekvent […] vägrat att ha möten och dialoger med företrädare för klimat- och miljörörelsen” och att det är ministerns ”vägran som omöjliggör en dialog”.

Även Greenpeace har gett sig in i debatten och på Instagram skriver organisationen att de ”behöver prata demokrati med Ulf Kristersson”. En talesperson för extremistgruppen ”Ta tillbaka framtiden” försvarar i ett pressmeddelande Extinction Rebellion och påstår att gruppen ”aldrig använt våld, varken i Sverige eller globalt”.

— Vi är en helt fredlig rörelse. Vi är ledsna, arga och livrädda för regeringens klimatpolitik, som bidrar till att miljoner människor lider, tvingas fly eller dör. När statsministern ljög om sin egen politik under sin AW behövde vi därför protestera på det vis vi kunde. Att statsministern nu utmålar fredliga barn och unga som ett säkerhetshot är odemokratiskt, säger Alma Laudon, talesperson för Ta tillbaka framtiden.