KLIMATHYSTERI Klimatterrorister hängde igår från en känd bro i Venedig och färgade stadens Grande Canal grön. Borgmästaren uppmanar myndigheterna att åtala ”aktivisterna” och menar att den ömtåliga staden ska respekteras.

Det var igår som ”aktivister” från Extinction Rebellion (ER) protesterade mot det man uppfattar som för små framsteg på COP28, alltså klimattoppmötet som just nu pågår i Dubai. I Venedig hängde man i rep från Rialtobron som är en av de mest kända broarna som går över Grande Canal. I samband med detta visade man upp en banderoll med meddelandet ”COP28: Medan regeringen pratar, hänger vi på en tråd”.

ER färgade även Grande Canal grön med färg som man i efterhand påstår är ”harmlös” för naturen och djurliv. Även andra floder och kanaler i Italien fick små sträckor förorenade med grön färg under dagen i samband med liknande protester.

— Om några timmar kommer vattnet att återgå till dess ursprungliga tillstånd. Under tiden pratar regeringarna, och vi räknar skadorna och offren från konstanta översvämningar och bränder, kommenterade ER om lördagens aktion enligt judiska Reuters.

Venedigs borgmästare, Luigi Brugnaro var dock inte imponerade av uppvisningen. Han kallade de så kallade aktivisterna för ”eko-vandaler” och uppmanade myndigheterna att åtala dem.

— Venedig är en ömtålig stad, en som ska älskas och respekteras! Nu får det vara nog, säger borgmästaren.