STORBRITANNIEN Efter att medlemmar i Extinction Rebellion på fredagen olovligen tog sig in i det brittiska underhuset, så har anklagelser om ”kuppförsök” och ”terrorism” hittills lyst med sin frånvaro i medier.

Så kallade klimataktivister från den vänsterextrema gruppen Extinction Rebellion stormade på fredagen det brittiska underhuset och klistrade fast sig själva runt talarstolen. Gruppen lade upp en bild på sociala medier som visar tre personer hand i hand framför talarstolen, medan två andra gruppmedlemmar håller upp skyltar med texten ”Låt folket bestämma!” och ”Medborgarstyre nu!”.

I ett pressmeddelande uppger organisationen att cirka 50 personer var inblandade i protesten, inklusive tre som hade bokats in på en officiell rundtur i byggnaden. Vidare säger man att en annan medlem klättrade upp på byggnadsställningarna runt Big Ben medan ytterligare två kedjade fast sig i räcken bredvid. Inga parlamentsledamöter ska vid tillfället för stormningen ha varit närvarande i kammaren, eftersom parlamentet inte samlas för sin nystart efter sommaruppehållet förrän på måndag, då antingen Liz Truss eller Rishi Sunak kommer att ersätta Boris Johnson som Tory-ledare och premiärminister.

Samtliga medlemmar i gruppen var den här gången fullt påklädda, vilket inte alltid har varit fallet under dess tidigare protester. I april 2019 gick halvnakna medlemmar i Extinction Rebellion in på parlamentets offentliga läktare under en debatt om Brexit och klistrade fast sig fast i glaset som skiljer parlamentsledamöterna från publiken. De topplösa demonstranterna hade slagord som ”För allt liv!” och ”Sluta slösa tid!” målade på sina kroppar. I september 2020 låste sig sedan en grupp på cirka 30 barbröstade medlemmar fast sig vid parlamentets portar med banderollen ”Oförmögen att uthärda sanningen?”