INRIKES. Klimatalarmisterna Extinction Rebellion ägnar 48 timmar åt att kräva utlysning av klimatnödläge och ekonomiska stödpaket.

Den vänsterextrema klimatkrisgruppen Extinction Rebellion – med varumärket XR och finansieras av bland andra den judiske mångmiljardären George Soros – och som bland annat har gjort sig ökända genom att stänga ned hela London, har kedjat fast sig vid Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm för att ”belysa stora brister i Sveriges klimatpolitik”.

— Det är försvårande, vi kan ju inte kapa av händerna, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Det var vid femtiden i morse som ett 80-tal personer från XR blockerade Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm. Gruppen ska enligt uppgifter genomföra flera aktioner runt om i Stockholm under de följande 48 timmarna.

Totalt beräknas 400 personer komma att delta i aktiviteterna.

Målet med protesterna är att få regeringen att utlysa klimatnödläge, vilket EU-parlamentet gjorde i november 2019. Storbritanniens parlament utropade enhälligt nödläge för klimatet.

Det har också parlamenten i Portugal, Kanada och Irland gjort. Ett antal kommuner har också utropat ­klimatnödläge, bland annat Paris, London, New York, Vancouver och Basel. Vänsterpartiet i Västerås har velat utlysa klimatnödläge i kommunen.

XR:s talesman under Stockholmsdemonstrationen Jonas Olsson jämför klimatkrisen med coronakrisen.

— Vi står här för att vi vill att regeringen ska behandla klimatkrisen med samma kraft som coronakrisen, med stödpaket och kraftiga åtgärder. Blir vi bortförda härifrån har vi andra saker vi kan hitta på, säger Olsson till Aftonbladet.

En del demonstranter har burits bort av polis. Att lyfta bort demonstranterna har försvårats av att några klätt av sig till underkläderna och hällt någon sorts olja över kroppen som gör demonstranterna extra hala.

— Det gör ju att de blir hala och geggiga. Ett tiotal personer har låst fast sig med kedjor i varandra och cyklar och annat, det försvårar ju för oss. Man kan ju såga sönder en cykel till exempel men vi kan ju inte kapa av händerna, konstaterar Mats Eriksson.

XR:s övergripande mål är att kullkasta europeisk kultur. Vad alla hittills utropade klimatnödlägen har inneburit för klimatet är oklart, men de har lett till aviseringar om ökade satsningar inom omställningen till den lukrativa ”gröna given” och klimatomställningen – fastställda av EU – där stora mängder skattemedel eller nytryckt valuta används för att finansiera omställningen.


  • Publicerad:
    2020-08-28 11:00