UTRIKES. Extinction Rebellions grundare förskjuts från sin egen organisations tyska avdelning för sin kritik av tjatet om den så kallade förintelsen.

Roger Hallam.

Extinction Rebellions (XR) medgrundare Roger Hallam gav en intervju i tidningen Die Zeit i Tyskland som har orsakat chockvågor i medievärlden.

Hallam anser att Tysklands attityd till ”förintelsen” av judar gör skada.

— Ett extremt trauma…kan orsaka en förlamning som förhindrar att man faktiskt lär sig något av det. Faktum är att miljontals människor genom historien regelbundet har dödats under onda omständigheter, sade Hallam.

Som exempel nämnde han hur belgiska kolonialister ”reste till Kongo under det sena 1800-talet och decimerade det”.

Hallam har även tidigare sagt att ”förintelsen” inte har en unik ställning i historien.

— Det finns diverse debatter om förintelsen är unik eller inte. Jag vet att det är övertygelsen i Tyskland och jag har full respekt för det, men jag håller inte med, har Hallam sagt i en tidigare intervju.

Roger Hallam ifrågasätter inte segrarmakternas officiella historieskrivning om ”förintelsen”. Ändå har rabbinen Abraham Cooper som är föreståndare för det USA-baserade Simon Wiesenthalcentrets globala lobbykampanjer lagt sig i den ”antisemitiska skandalen” inom XR.

Rabbin Cooper passar i sitt uttalande på att koppla ihop sin kritik mot Hallam med den pågående öppet judiska kampanjen i Storbritannien där man med bland annat helsidesannonser i press vädjar till britterna att inte rösta på Jeremy Corbyn och hans parti i valet den 12 december.

Detta är den senaste av de aldrig upphörande förskräckliga judehatande och förintelseförnekande handlingar i Storbritanniens huvudfåra, varav mycket emanerar inifrån Jeremy Corbyns Labourparti. Massmordet på 6 miljoner judar som tyskarna utförde under andra världskriget förnekas nu av en brittisk miljöaktivist som i sin tur blivit fördömd av rasande tyska aktivister.

Men Hallam är alltså inte en så kallad förintelseförnekare. Tvärtom har han ”full respekt” för lidandet.

— Jag erkänner till fullo det ofattbara lidande som nazisternas förintelse orsakade, vilken ledde till att hela Europa sade ”aldrig mer”. Ändå händer det igen, i en mycket större skala, helt öppet. Det norra halvklotet pumpar ut dödliga nivåer av koldioxid i atmosfären och uppreser samtidigt ännu större barriärer mot invandring, vilket förvandlar hela regioner i världen till dödszoner. Det är den bistra verkligheten, säger Roger Hallam.

Ändå påminner brittiska Daily Mail sina läsare om att ”förintelseförnekelse” är olagligt i Tyskland. Trots lagen har flera politiker i Tyskland under senare år ”skapat kontroverser” genom att fälla kommentarer om ”nazisteran”, skriver de också.

Klimatrörelsen tar avstånd
Den tyska organisationsavdelningen av XR fördömer Roger Hallam för hans åsikter.

Vi tar avstånd från Roger Hallams trivialiserande och relativiserande kommentarer om förintelsen”, twittrade XR Tyskland och skriver också att ”Roger har agerat mot XR:s principer och är inte längre välkommen i XR Tyskland”.

XR:s avdelning i Berlin twittrade att man har ”nolltolerans mot antisemitism”.

Avståndstagandena gentemot Roger Hallam har snabbt börja dugga tätt även från andra håll. Det tyska partiet De grönas ledare Robert Habeck säger till tidningen Bild i Tyskland att ”hela den rörelse som Hallam skapade måste helt och hållet befria sig från honom”, det vill säga inte bara i Tyskland utan i alla länder.

Hallams förläggare, Ullstein, straffar honom med att inte ge ut hans nya bok. Julia Janicke, som är förlagets chef säger till Die Zeit att ”leveransen av boken har stoppats med omedelbar verkan”.

Det var annars tänkt att boken Common Sense For The 21st Century: Only Nonviolent Rebellion Can Now Stop Climate Breakdown And Social Collapse skulle släppas på bokmarknaden den 26 november.

Tidningen Bild i Tyskland gör en stor sak av Roger Hallams uttalande om den så kallade förintelsen av judar och fördömer honom; ”förintelsen är bara ännu ett av mänsklighetens historiska skit” och tillägger att ”De grönas ledare Habeck kräver att rörelsen tar avstånd från Roger Hallam”

Källa:
Extinction Rebellion denouce co-founder Roger Hallam after he said the Holocaust wasn’t unique and was ’holding Germany back’ in interview


  • Publicerad:
    2019-11-21 13:00