PROSIONISM. Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn har under många år varit måltavla för judisk makt-rörelsen. Efter valförlusten byts han ut mot sionisten Keir Starmer.

Keir Starmer. Foto: Chatham House (CC BY 2.0)

Sionisten Keir Starmer har utsetts till ny ledare för det brittiska vänsterpartiet Labour.

Turerna kring Labourpartiet har varit många under flera år. Ständiga anklagelser mot partiets påstådda strukturella antisemitism har stört och ibland hindrat partiets politiska arbete.

Efter Labourpartiets brakförlust i Storbritanniens allmänna val i december, lämnade dess ledare Jeremy Corbyn in sin avskedsansökan. Labour gjorde då sitt sämsta val sedan 1930-talet.

Förlusten i valet berodde på att majoriteten av britterna ville se att landet skulle lämna Europeiska Unionen (EU) enligt det utslag som i omröstningen 2016 kallades Brexit.

Valresultatet ledde till att det konservativa partiet med Boris Johnson i spetsen vann valet. Den 31 januari påbörjades det ”mjuka” utträde ur EU som enligt planerna ska vara fullbordat 31 december i år.

Samtidigt har det blåst kraftigt om Labourpartiets ledare Corbyn. Han har nästan kontinuerligt blivit kritiserad för att vara antisemit. Det främsta skälet därtill antas allmänt bero på att han stödjer BDS-rörelsen och palestiniers mänskliga rättigheter gentemot den förtryckande terrorstaten Israel.

Denna fredliga bojkottrörelse uppmanar till bojkott av israeliska varor och tjänster, på grund av Israels brott mot internationell rätt i behandlingen av det palestinska folket boende på Västbanken och i andra palestinska områden.

Jeremy Corbyn. Foto: Revolution Bahrain MC (CC BY 3.0)

Under årens lopp har sionistiska utbrytare ur Labourpartiet bytt parti i protest mot vad de anser vara Labours strukturella antisemitism, som de hävdar att Jeremy Corbyn underblåst och till och med varit orsak till.

Det har även bildats en parlamentarisk utbrytargrupp från Labour ledd av judinnan Luciana Berger, som aktivt motarbetat sin tidigare ledare Corbyns politik till förmån för Israels intressen.

I maj sade en veteran inom den judiska lobbyorganisationen Board of Deputies of British Jews att Corbyn borde offras – i betydelsen mördas.

Inför valet i december publicerade judiska rabbiner och lobbygrupper helsidesannonser i judisk press som vädjade till medborgarna att inte rösta på Jeremy Corbyn.

Nya sionistiska krafter
Den 57-årige tidigare statsåklagaren Keir Starmer nu tar över rodret över Storbritanniens störta oppositionsparti efter att han fått 56,2 procent av drygt 500 000 Labourmedlemmarnas röster. Konkurrenten Rebecca Long-Bailey som stött Jeremy Corbyn fick 27,6 procent. Lisa Nandy fick 16,2 procent av rösterna.

Viceordförande för partiet är Angela Rayner.

I sitt segertal sade Starmer att Labour har ett stort berg att bestiga i och med att man har förlorat fyra val på raken. Han lovar dock att besegra berg.

Förutsättningarna för att lyckas bedöms av vissa kommentatorer att vara goda på sikt. En av de första sakerna Starmer har gjort är att be den judiska församlingen om ursäkt för all den ”antisemitism” som funnits i Labourpartiets led.

Denna ”antisemitism” kallar Starmer för en ”fläck” på partiet, och han lovar att ”utrota” denna antisemitism.

— Vi måste ärligt möta framtiden. På Labourpartiets vägnar ber jag om förlåtelse…jag har sett den sorg som [antisemitism] har orsakat så många judiska församlingar. Jag kommer att driva ut detta gift med rötterna och bedöma partiets framgångar efter hur många judar som återvänder [till partiet] och de [andra] som kände att de inte längre kunde stödja partiet, sade Starmer.

Han har redan vid ett tidigare tillfälle sagt att han redan från dag ett som ny ledare skulle ta itu med ”fördomarna” mot judar ”från första dagen” för att visa ”skillnaden som det nya ledarskapet kommer att göra för frågan”.

Starmer har vidare sagt att han ser fram emot ett fullt samarbete med Kommissionen för jämställdhets och mänskliga rättigheter och deras rapport om antisemitismen inom partiet vars ”hjul” för närvarande snurrar. Han säger dock att han inte har någon avsikt för att vänta på att kommissionens arbete ska ge tydliga resultat.

Hustruns släkt bor i Tel Aviv
Keir Starmer uppges inte själv vara jude, men hans hustru Victoria Alexander är judinna och genom henne sträcker sig hans familj ända till Tel Aviv, skryter han.

— Min hustru är judinna. Hennes far är jude, deras familj kom hit från Polen. Släkten bor i Israel, sade Starmer till Britain’s Jewish News i februari.

Ännu har Starmer aldrig besökt Israel, vilket han beklagar, ”men vi är ofta i kontakt med dem och vi har flera besök inplanerade, framför allt för att ta med våra barn för första gången”, berättade Starmer, som även deltar vid Shabbat-måltider och besöker synagogorna i London för att närvara vid bar mitzvas och bröllop.

Den israeliska tidningen Times of Israel noterar att under sin kampanjtid anordnandes ett evenemang av Jewish Labour Movement på vilket han deltog. Medan hans nu utkonkurrerade kandidater till partiledarposten tydligt deklarerade att de var sionister, tvekade Starmer att säga detta.

Senare erkände Starmer dock för Jewish News att han stödjer sionismen:

— Jag stödjer definitivt Israels existens som ett hemland [för judar]. Det enda som bekymrar mig är att sionism kan betyda något olika saker för olika människor, och…det används i någon mån som ett vapen. Jag vill inte lägga för mycket mening i det. Jag har sagt klart och tydligt – och menat det – att jag stödjer sionism, utan förbehåll.

Inte tillräckligt prosionistisk
Times of Israel noterar vidare att just hans personliga kopplingar till judarna gjort att han har kritiserats för att underlåta att kämpa tillräckligt hårt mot ”antisemitismen” när han var en del av Corbyns skuggkabinett. En del kritiker har till och med anklagat honom för att han skulle ha försökt dölja sin judevänlighet just när frågan tvistades som mest i partiet.

Bland andra har den nu döde rabbinen David Goldberg sagt att han var ”mycket besviken på Keir Starmer”, ett besked som den brittiska tidningen The Daily Mail publicerade på lördagen.

— I synnerhet som hans fru och barn är medlemmar av min synagoga. Det är deras församling som hotas och ändå har han gjort så lite. Det är patetiskt, hade rabbinen sagt.

Valet av Keir Starmer har genomförts i relativ tystnad. Skälet anses vara den pågående coronapandemin. Presskonferensen ställdes in på grund av detta. Istället har de olika partiledarkandidaterna spelat in sina segertal i förväg.

Trots att Starmer bedyrar att han är en socialist som brinner för för att minska ojämlikheter, ses han med misstro av många vänsteranhängare inom Labour.

Den mer centerorienterade falangen tror dock generellt sett att han kommer att föra en god politik; och med stora delar av den globala judiska församlingen i ryggen har han goda chanser att stärka Labours position i den brittiska politiken.

Källa:
After Corbyn, UK Labour elects Keir Starmer, Zionist with Jewish wife, as leader


  • Publicerad:
    2020-04-05 23:30