EKONOMI Inflationen i Tyskland för september landade på 10.09 procent, vilket är det högsta som uppmätts sedan man började med jämförbara mätningar. Energipriserna i Tyskland har samtidigt ökat med 43.9 procent på endast ett år.

Dystra siffror presenteras nu för Tyskland, som nyligen drabbades av ett sabotage på de viktiga gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2. I september landar inflationen på 10,09 procent, skriver Reuters. Det är en betydande ökning från augusti när inflationen landade på 7.9 procent.

Någon högre inflationssiffra för Tyskland har inte kunnat uppmätas sedan 1996, när man började mäta inflation som man gör idag.

Inte helt oväntat är det framförallt livsmedel- och energipriserna som bidrar mest till den ökande inflationen. På bara ett år har energipriserna ökat i Tyskland med hela 43.9 procent.

Förbundskansler Olaf Scholz har utlovat ett stödpaket för de stigande energipriserna på 150 – 200 miljarder euro, skriver DW.

— Den tyska regeringen kommer att göra allt för att få priserna att sjunka, säger Scholz under en presskonferens.

Under torsdagen meddelade även Ifo-institutet i München att man förutspår att inflationen för hela 2022 kommer att landa på 8,8 procent. Samtidigt gör många bedömningen att Tyskland kommer att gå in i en lågkonjunktur.

Efterverkningar av den så kallade pandemin och framförallt västblockets ekonomiska krig mot Ryssland anses ligga bakom inflationen i Europa och USA. Trots flera radikala höjningar av styrräntan har västs centralbanker inte kunnat stoppa inflationen, som ser ut att fortsätta stiga.