KRIS 67 procent av svenskarna känner en oro inför den ekonomiska krisen. Detta enligt en undersökning från Demoskop som visar att oron inför framtiden stärkts markant.

Med en redan försvagad position efter pandemin valde Sverige och övriga EU att ansluta till USA:s ekonomiska krig mot Ryssland efter den ryska invasionen av Ukraina förra året. Sedan dess har inflation, livsmedels- och energikris och även bankkollapser drabbat västvärlden. Ekonomer varnar nu också för att bostadsbubblan kan vara på väg att brista.

Nu visar en opinionsundersökning som Aftonbladet gjort tillsammans med Demoskop att oron inför framtiden ökat markant bland svenskarna. I undersökningen uppger 67 procent av de tillfrågade att de känner oro inför en ekonomisk kris. Detta är enligt Aftonbladet en uppgång med 17 procent sedan 2019 då en liknande undersökning genomfördes.

— Sedan förra mätningen har pandemin och Rysslands anfall på Ukraina passerats. Samtidigt har vi höga mat- och drivmedelspriser, hög inflation och stigande räntor vilket gör det förväntat att vi skulle se att de här siffrorna hade förändrats och ökat, säger Demoskops vd Karin Nelsson.

Undersökningen visar också att män oroar sig i större utsträckning än kvinnor och att personer under 29 år och äldre än 65 år oroar sig mest.

— Det följer ett historiskt mönster där frågor som rör ekonomi i större utsträckning varit ett fokusområde som engagerar män, säger Nelsson.

Till Aftonbladet säger Lars Jonung, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet, att det inte är konstigt att svenskarna är oroade.

— Oron är inte obefogad och jag känner den själv djupt som ekonom. Vi har fortfarande en massa obalanser i samhällsekonomin i form av att människor har tagit på sig stora skulder. Nu upptäcker de att pengarna inte kommer att räcka, samtidigt som vi idag inte vet hur mycket arbetslösheten kommer att stiga, säger han.

Enligt Jonung går det i dagsläget inte att säga hur djup krisen blir eller hur länge den kommer att pågå.