EKONOMI Inflationen i Sverige landade på 12 procent i februari. Samtidigt har matpriserna inte ökat så snabbt sedan 1950-talet.

SCB har nu presenterat inflationssiffrorna för Sverige i februari. Enligt siffrorna fortsatte inflationen att stiga och landade på 12 procent, skriver Aftonbladet.

Enligt SCB är det framförallt de snabbt stigande matpriserna som ligger bakom den fortsatta inflationen.

— Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, till Aftonbladet.

Bara det senaste året har livsmedelspriserna stigit med hela 20 procent. Något liknande har inte skett på många decennier.

— Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i en kommentar.

Vissa matprodukter har samtidigt ökat i pris med så mycket som 80 procent.

— Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent, säger John Eliasson.