INFLATION De ständiga chockhöjningarna av livsmedelspriserna i Sverige har gått så långt att allt fler handlar sin mat i Norge. I vårt västra grannland har matinflationen varit betydligt lägre.

Matpriserna i Sverige har under perioden juli 2021 – januari 2023 ökat med hela 21 procent. Motsvarande siffra i Norge för samma period är endast nio procent, vilket gör att svenskar numera åker till Norge för att handla mat, rapporterar P4 Värmland

Till kanalen berättar norrmannen Anders Fjellstad, som har en matbutik i Örje, nära den svenska gränsen, att han ser allt fler svenskar i butiken. Försäljningen av frukt och grönt har tack vare detta ökat med 14 procent under årets första månader.

— Det är väldigt trevligt att jag hör mycket mer svensktalande dialekter i butiken än i fjol, och det är mycket mer okända människor som kommer över, säger han till P4 Värmland.

Svenska Nette som bor i Årjäng och arbetar i Norge berättar för P4 att hon framförallt köper grönsaker och blöjor till barnbarnen när hon är i Norge. Förste vice riksbankschef Anna Breman sa under Falkenbergs Näringslivsdagar på onsdagen att just barnfamiljer drabbats värst av den ekonomiska krisen med en inflation på 17 procent, jämfört med 12 procent i genomsnittet.

Den norske butiksägaren Anders Fjellstad har inget emot att svenskar handlar hos honom, men han har samtidigt ett tips till svenska politiker.

— Det är på tiden att Sverige börjar titta på Norge, säger han.