INFLATION Regeringen måste träffa en överenskommelse med de tre största matvarukedjorna i Sverige om ett pristak på basala livsmedel. Detta kräver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som kritiserar den fria prissättningen på mat.

Matpriserna fortsätter att stiga i rekordfart och trots flera omfattande räntehöjningar verkar inte inflationen vilja lägga sig. Tidigare har konsumenter fått råd om att ”göra budget” och ”jämföra priser” för att klara inköpen av livsmedel. Men nu kräver Vänsterpartiet att regeringen vidtar åtgärder för att stoppa prisökningarna på livsmedel, skriver SVT Nyheter.

— Regeringen kan inte bara stå bredvid och be oss konsumenter jämföra priser, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till SVT Nyheter. 

Dadgostar vill att regeringen sluter en överenskommelse med matvarukedjorna om pristak på vissa livsmedel – något som den franska regeringen gjort tidigare.

— Utgångspunkten ska ju vara basvarorna som vi behöver för att överleva. Frukt grönsaker, barnmat, blöjor. Det är ju idag tre stora matoligarker som bestämmer över priserna i Sverige. De har svällande vinstmarginanaler, säger Nooshi Dadgostar.  

Om inte de tre stora matvarukedjorna går med på pristak behövs det ny lagstiftning, enligt V-ledaren. Vänsterpartiet anser att den fria prissättningen på livsmedel uppenbarligen inte fungerar.

— De flesta familjer idag känner att matvarubutikerna bara höjer och höjer priserna. Det är på vanliga produkter som kaffe, frukt och bröd och någonting måste göras, säger hon.