ENERGIKRIS I tyska Hannover förbjuds varmvatten i offentliga byggnader, i Berlin släcktes belysningen runt 200 historiska monument och kommunala byggnader ner under onsdagskvällen. Detta är bara några av de energibesparingar som görs i Tyskland och som kan komma att spridas till hela Europa.

Sedan i onsdags går den rysk-tyska gasledningen Nord Stream endast på 20 procent av sin kapacitet. Enligt Ryssland beroende på tekniska problem, men inom EU misstänker man att Ryssland slår tillbaka mot den ekonomiska krigsföring som EU tillsammans med Storbritannien och USA bedriver mot landet.

I Tyskland tvingas man nu till drastiska åtgärdet som har sammanfattats i bland annat Aftonbladet som kallar det för ”Putins elsmocka”. I Berlin släcker man ned belysningen kring monument och kommunala byggnader medan Nürnberg stänger ned tre av sina fyra kommunala badhus.

Mest drastiska åtgärder vidtar dock Hannover, som förbjuder varmvatten i och uppvärmning av offentliga byggnader, inklusive gym, badhus och simhallar. Detta innebär inte bara att de som nyttjar dessa byggnader får duscha i kallvatten utan även att offentligt anställda får tvätta händerna i kallvatten. Förbudet ska gälla mellan april och september varje år och under vinterhalvåret får byggnader inte hållas varmare än 20 grader medan sporthallar och gym endast får hålla maximaltemperatur på 15 grader.

Samtidigt stänger man av vattnet i alla stadens fontäner och gatubelysningen på nätterna. Invånarna förbjuds även att använda sig av bärbara luftkonditioneringar och element.

Men frågan är om någon vill använda sig av produkter som drar mycket el, då skyhöga elräkningar är att vänta över hela Europa på grund av energibristen. Än så länge har politikerna inte presenteras någon lösning på detta, istället handlar allt om att rädda energibolagen från konkurs, skriver Aftonbladet.

— Vi vet inte vad gasen kommer att kosta i november, men den bittra sanningen är att det definitivt handlar om flera hundra euro per hushåll, säger Tysklands gröne näringsminister Robert Habeck som varit drivande i den ekonomiska krigsföringen och själv meddelat att han numera tar kortare duschar.