ENERGIKRIS ”Tekniska problem” har återigen tvingat Ryssland att minska sin gasleverans till Europa. Efter att nyligen ha startats upp igen levererar Nord Stream från och med onsdag endast 20 procent av sin kapacitet.

Tyskland och Europa fick under förra veckan dra en lättnadens suck när rysk gas återigen började flöda västerut efter planerat underhållsarbete. Nu har dock nya problem uppstått, rapporterar Deutsche Welle.

Sedan tidigare har Ryssland endast kunna leverera 40 procent av Nord Streams kapacitet då en gaspump på grund av sanktionerna mot Ryssland har fastnat i Kanada där den reparerats av Siemens. Gaspumpen sägs vara på väg, men ryska Gazprom hävdar att man fortfarande saknar dokument från Siemens för att kunna återinstallera den.

Dessutom har Gazprom nu gått ut med att nya ”tekniska problem” lett till att man tvingas halvera gasleveransen från och med onsdag.

Nord Stream – som går från Ryssland till Tyskland – kan alltså i nuläget endast leverera 33 miljoner kubikmeter per dag, vilket representerar 20 procent av ledningens kapacitet.

I Europa tror man inte på att tekniska problem ligger bakom reduceringen av leveransen. ”Vi vet att det saknas tekniska anledningar att göra så”, ska bland annat EU:s kommissionär för energifrågor Kadri Simson ha förklarat.

Inom EU fruktar man nu att fadäsen kommer att sluta i ett totalstopp av rysk gas till Europa, vilket skulle slå hårt mot EU och framförallt den tyska industrin. För att förbereda sig inför detta har EU-länderna gemensamt beslutat att förbinda sig vid att minska sin gaskonsumtion med 15 procent från augusti till mars nästa år, uppger den tyska nyhetsbyrån DPA. Beslutet var inte enhälligt och mötte kraftigt motstånd från länder som Ungern och Grekland.

Ryssland har dock bedyrat att man har alla intentioner att ”fullfölja sina kontrakt” trots västs sanktioner mot landet och att man har möjlighet att ”lösa Europas energikris”.