ENERGIKRISEN Europeiska medborgare behöver inte möta ännu en vinter med galna energiräkningar, säger Kremls presstalesman Dmitrij Peskov. Enligt Peskov är Ryssland villiga att förse Europa med den energi som behövs för att lösa krisen.

Efter sanktionerna mot Ryssland, som bland annat innebär att EU förbjudit sig självt att importera olja från Ryssland och andra brutna handelskontrakt med Ryssland, står Europa inför vad många beskriver som en förödande energikris.

En gaspump till gasledningen Nord Stream har också på grund av sanktionerna fastnat i Kanada där den var på reparation. Något som Ryssland uppgett som anledning till att man för tillfället inte kan leverera mer än 60 procent av gasen som Tyskland har beställt.

EU-ledare har dock anklagat Ryssland för att ”politisera” energihandeln, även om man själva infört sanktioner mot den ryska energisektorn. Detta slår dock Moskva helt ifrån sig.

— Vi avfärdar helt och hållet varje antydan eller direkt uttalande om att Ryssland använder gas eller olja som vapen för politisk utpressning. Detta är inte fallet. Ryssland fullföljer konsekvent alla sina åtaganden och Ryssland är fortfarande kapabelt att garantera Europas fullständiga energisäkerhet. Ryssland kan garantera att skattebetalare i europeiska länder inte får de urspårade el- och värmeräkningar som man får nu, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov inför journalister i Moskva i veckan.

I många EU-länder pågår just nu ett febrilt arbete att lösa den allt mer akuta energifrågan inför den kommande vintern. Vissa länder har sagt att man kommer att återgå till kolkraft, medan Tyskland också vädjar till Kanada om att återsända gaspumpen till Ryssland så att man kan få sin ryska gas.

Redan förra månaden implementerade den tyska regeringen en ”energikrisplan”. Man har hoppats på att kunna ersätta rysk gas med flytande naturgas från bland annat USA, men har tvingats inse att det inte kommer att funka. Landet riskerar nu betydande gasbrist i vinter vilket hotar att kollapsa stora delar av den tyska industrin.

Samtidigt håller Tysklands handelsbalans på att kollapsa och man fick i maj för första gången sedan Tysklands enande 1991 ett handelsunderskott på en miljard euro. Tyskland, som brukar beskrivas som den sista västeuropeiska industristaten, håller därmed på att bli ett land som importerar mer än det exporterar.