ENERGIKRIS Allt fler EU-länder har aviserat att man återgår till kolförbränning för att kunna förse sina länder med energi. Detta ogillas dock av EU-bossen Ursula von der Leyen, som påminner länderna om deras ”klimatmål”.

Förbränning av kol har länge ansetts som en ”smutsig” form av energiproduktion som bidrar till klimatförändringar. Men med problem med gasleveranser från Ryssland och det olje-embargo som EU satt på sig själva verkar kolen göra comeback.

Nederländernas energiminister Rob Jetten har annonserat att landet lyfter alla restriktioner på kolförbränning för att minska beroendet av gas. Jetten vädjar också till företag att minska sin energikonsumtion för att spara inför vintern.

Även Tysklands och Österrike har annonserat att man har börjat öka sin kolförbränning för att möta den minskade leveransen av naturgas från Ryssland, som Ryssland menar beror på en kombination av tekniska problem och västs sanktioner mot landet.

Att EU-länder nu återgår till kolförbränning har förargat Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Hon menar att länderna trots de krisartade omständigheterna måste uppnå sina så kallade klimatmål.

— Vi måste försäkra oss om att vi använder denna kris för att röra oss framåt och inte halka tillbaka till smutsiga fossila bränslen, kommenterade hon till Financial Times under måndagen.

Men Tysklands ekonomiminister Robert Habeck håller inte med utan menar att återgången till kol är en absolut nödvändighet när rysk energi lyser med sin frånvaro och man har demonterat sin egen kärnkraft.

— Annars kommer det att bli väldigt svårt i vinter. Det är bittert, men helt enkelt nödvändigt i den här situationen för att minska gasförbrukningen.