ENERGIKRISEN Över stora delar av landet stiger elpriserna ytterligare. Enligt experter blir detta den dyraste sommaren någonsin gällande el.

Elpriserna fortsätter att stiga i stora delar av landet, rapporterar Aftonbladet. Från söndag till måndag steg priset från cirka 18 öre i samtliga svenska elområden. I prisområde 3 och 4, där Stockholm, Göteborg och Malmö ingår, steg priset till 2,18 respektive 2,22 kronor. I norra Sverige steg priset till 36,68 öre per kilowattimme (kWh).

Mellan klockan 8 och 9 på måndagsmorgonen skedde en ”tillfällig ökning” av elpriset i södra Sverige vilket gjorde att priset då var drygt 13 520 procent dyrare jämfört med samma tid dagen innan.

— Det är ett mönster vi har sett de senaste veckorna. Elanvändningen sjunker på helgerna och sedan stiger det under veckorna. På helgen räcker vår förnybara energi och kärnkraften rätt bra för att täcka behovet. Men på vardagar klarar vi inte av att exportera fullt ut, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, till Aftonbladet.

Det ser heller inte ut att bli bättre framöver.

— Jag är alldeles övertygad om att det kommer bli den dyraste junimånaden någonsin. Hela sommaren kommer nog att bli den dyraste någonsin, förutspår Holtz.

Även om Sverige inte är beroende av gas för energiförsörjningen på samma sätt som många andra länder påverkar strypta gasleveranser till bland annat Tyskland energimarknaden även här.

Ryssland har efter de många sanktionerna mot landet hänvisat till ett ”tekniskt fel” som gör att man inte kan leverera gas enligt kontrakt.

— Prismässigt påverkar det oss definitivt. Vi är inte så beroende av gas för vår försörjningstrygghet, men det påverkar elpriserna på kontinenten och därmed våra priser.

Holtz misstänker att kommande vinter dessutom kan bli ännu värre än den förra, vilken ledde till stora problem för många hushåll att ha råd med elräkningarna.

– Situationen med gasen skulle kunna bli väldigt besvärande. Sannolikt kommer det att påminna om hur det var förra vintern och kanske ännu värre. Dyrt kommer det att bli.

Som Nordfront tidigare rapporterat har konsultbolaget WSP dessutom dömt ut Sveriges elnät. Enligt en rapport från WSP kommer elnätet inom 20 år att ha passerat det tekniska utgångsdatumet.

Konsultbolaget har räknat ut att det behövs satsningar på 500 miljarder på elnätsutbygge och återinvesteringar i elnätet, samt ytterligare 600-900 miljarder på att bygga ut och ersätta gamla produktionsmedel, vilket inte är i närheten av vad politikerna satsar på elnätet idag.