UTRIKES Tekniska problem har begränsat den ryska gasleveransen till Tyskland. Men Tyskland, som nyligen beslagtog ryska Gazproms egendomar i landet, anklagar nu Ryssland för att stoppa gasen av ”politiska skäl”.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Tyskland bland annat brutit kontrakten om den planerade gasledningen Nord Stream 2 med Ryssland. Man har också deltagit i hårda ekonomiska sanktioner mot Ryssland och dessutom beslagtagit det ryska gasbolaget Gazproms egendomar i Tyskland.

Den tyska regeringen har dessutom deklarerat att man har för avsikt att inom kort göra sig helt oberoende av rysk gas, trots att man nyligen avvecklat stora delar av sin egen kärnkraft.

Nu anklagar man dock Ryssland för att leverera för lite gas av ”politiska skäl”. Detta efter att ett tekniskt problem lett till en 40-procentig minskning av gasleveransen till Tyskland, som Ryssland menar är svårlöst då man behöver en pumpenhet som befinner sig i Kanada för reparation.

Ryssland menar vidare att sanktionerna mot landet gör att man inte kan få tag i pumpenheten.

— Jag har en känsla av att det som skedde igår är ett politiskt beslut och inte ett beslut som kan rättfärdigas i tekniska termer, förklarade Tysklands ekonomiminister Robert Havbeck under onsdagen.

Habeck säger sig också veta att ”underhållsarbete” inte har utsatts för sanktioner och att han konsulterat EU-kommissionen i frågan. Den gröne ministern säger också att han ska fråga Kanada om det verkligen stämmer att Ryssland inte kan få loss pumpen.

Tillsvidare verkar det dock som att Tyskland får klara sig med 40 procent mindre rysk gas än förväntat.