UTRIKES Tyskland meddelar att man som ett svar på utvecklingen i östra Ukraina stoppar den 750 mil långa gasledningen mellan Tyskland och Ryssland.

Under natten beordrade Rysslands president Vladimir Putin ryska trupper att gå in och ”upprätthålla freden” i de två utbrytarrepubliker i östra Ukraina som han strax innan erkände som självständiga stater.

Agerandet fördömdes av väst, som utlovade hårda sanktioner mot Ryssland och de två republikerna Donetsk och Luhansk.

Även om det i skrivande stund inte är helt klart vilka sanktionerna blir har Tyskland redan meddelat att man pausar Nordstream 2, en 750 mil lång rörledning som skulle förse Tyskland med rysk gas. Detta meddelade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under tisdagen.

Rysslands biträdande utrikesminister Andrej Rudenko har i ett uttalande kommenterat Tysklands stopp av Nordstream 2 med att Moskva inte räds någonting och ”inte tror på tårar”, skriver Aftonbladet som citerar Reuters.

Fler sanktioner är att vänta från USA, EU och Storbritannien, där Boris Johnson bland annat hotat med sanktioner som innebär att Ryssland förbjuds att handla med pund och dollar.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade sent igår kväll att man har för avsikt att sätta ihop ett omfattande sanktionspaket från EU.

”Unionen betonar sitt orubbliga stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom sina internationellt erkända gränser”, säger Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel i ett gemensamt uttalande.

Det återstår att se hur stoppandet av Nordstream påverkar den pågående energikrisen i Europa.