EUROPA Läckage har upptäckts på både Nord Stream 1 och Nord Stream 2 under tisdagen. Många misstänker nu att det rör sig om ett sabotage riktat mot Ryssland.

Under natten mot måndagen började trycket i gasledningen Nord Stream 1 att sjunka drastiskt. Ganska snart skedde samma sak på Nord Stream 2, som aldrig har tagits i bruk.

Efter det har man även hittat läckor i gasledningarna, bland annat utanför danska Bornholm. Även om gasledningarna står stilla så finns gas i dem, vilket leder till att det bubblar vid vattenytan vid läckage.

En av läckorna ska vara inom Sveriges ekonomiska zon och Sjöfartsverket har utfärdat ett förbud för båtar och flygplan att åka närmare än fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter från platsen.

Från Tysklands sida misstänker man nu ett riktad sabotage med ursprung i Ukraina eller från ”Ukraina-allierade krafter”. En alternativ teori är att det skulle röra sig om en rysk ”false flag-attack”.

Den tyska tidningen Tagesspiegel citerar källor inom den tyska regeringen som säger att man inte kan ”föreställa sig ett scenario där detta inte är ett riktat attentat” och att ”allting talar mot att det skulle vara en slump” att båda gasledningarna läcker.

Bolaget Nord Stream AG, som har hand om driften av ledningarna, säger att skadorna ”saknar motstycke”

— Just nu är det omöjligt att uppskatta tidsramen för återställningen av verksamheten i gasledningarna, säger en talesperson för Nord Stream 1 till Aftonbladet.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Moskva är mycket oroade över situationen och att ”inget kan uteslutas”.

Även i Danmark är man oroade. Kristoffer Böttzauw från den danska energimyndigheten säger till tidningen Berlingske att man misstänker att det rör sig om ett ”stort hål” eftersom det kommer mycket gas från vattnet.

— Det här är ingen liten spricka. Det är ett riktigt stort hål, säger Böttzauw.

— Vi är oroliga över vad som har hänt där ute. Och om det är andra saker på väg, säger han också till tidningen.

Nord Stream 1 stängdes av på obestämd tid tidigare i september som ett led i det ekonomiska kriget mellan Ryssland och väst. Nord Stream 2 är färdigställd men hann aldrig tas i bruk, då Tyskland har vägrat starta upp gasledningen efter Rysslands invasion av Ukraina.