Två stora explosioner kopplas till Nord Stream-läckage
EUROPA • Både danska och svenska mätstationer uppmätte två stora undervattensexplosioner tidigt under måndagen. Dessa kopplas nu till stora läckor i både Nord Stream 1 och 2, som utreds som en sabotageattack.
Under måndagen upptäcktes minst två stora läckage i båda gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2, som går från Ryssland via Östersjön till Tyskland. De två läckorna är under vattnet och upptäcktes tack vare att fartyg rapporterade bubblor vid havsytan på områden så stora som hundra kvadratmeter.
Nu skriver SVT att mätningsstationer i både Sverige och Danmark noterat två stora explosioner under vattenytan på måndagen, som nu kopplas till läckagen. En av dem ska uppmätts vid 02-tiden under natten till måndagen och ska ha haft en magnitud på 2,3, vilket motsvarar en kännbar jordbävning. Denna ska ha registrerats på mätstationer över hela landet.
— Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning eller explosion. Vi hade till och med en station i Kalix som plockade upp det här, säger Björn Lund som är lektor i seismologi och föreståndare vid svenska nationella seismiska nätet, till SVT.
Regeringen kallar till krismöte
Den andra explosionen uppmättes klockan 19.04 på måndagskvällen.
Sedan tidigare står det klart att läckagen utreds av tyska myndigheter som ett sabotage, troligtvis riktat mot Ryssland. Ukraina menar dock att ryska myndigheter ligger bakom och kallar det hela för en ”terrorattack”, enligt nyhetsbyrån AFP.
Flera regeringar i närområdet har uttryckt oro över händelseutvecklingen, däribland Ryssland, Danmark och Tyskland. I Sverige har utrikesminister Ann Linde (S) kallat till ett krishanteringsmöte med anledning av de misstänkta attackerna mot Nord Stream och gasläckaget, skriver Aftonbladet.
– Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter, säger hon.
Försvarsminister Peter Hultqvist säger att Sverige samordnar med andra länder i närområdet för att samla information om vad som har hänt och försöka bedöma konsekvenserna.
— Vi har kontakter mellan försvarsmakterna, försvarsdepartementen och vi har Sjöfartsverket och kustbevakningen inblandade. Vi följer det väldigt noga och ägnar oss åt informationsinhämtning, säger Hultqvist.