ENERGIKRIS USA har lovat att ”stötta” Europa efter gårdagens sabotage på gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Men sedan tidigare har amerikanska energijättar förklarat att man inte har möjlighet att öka produktionen.

Det var under gårdagen som tre stora hål upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 i Östersjön. Hålen ska ha uppstått efter kraftiga explosioner som under måndagen kunde uppmätas av mätningsstationer så långt upp som i Kalix.

Händelsen utreds av flera länders myndigheter som ett medvetet sabotage, men det är i skrivande stund ännu oklart vem som ligger bakom.

TT uppger nu att USA:s utrikesminister Anthony Blinken i ett samtal med Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod lovat att USA ska ”stötta” Europa, som redan innan sabotaget gått in i en allvarlig energikris.

Exakt vilket stöd som Europa kan vänta sig är ännu oklart, men sedan tidigare har amerikanska energibolag förklarat att man inte har möjlighet att öka produktionen av gas och olja och att man därmed inte kan komma till någon undsättning för det energikrisande Europa i vinter.

— Det är inte så att USA kan pumpa en massa mer [olja och gas]. Vår produktion är vad den är, förklarade energijätten Quantum Energy Partners VD Wil VanLoh nyligen för Financial Times.