NORD STREAM Marinen bekräftar efter en kartläggning från DN att man hade fartyg omkring och ovanför Nord Stream-ledningarna dagar innan explosionerna.

Det är tidningen Dagens Nyheter som har kunnat kartlägga den fartygstrafik som har rört sig i närheten av gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 den senaste tiden.

Enligt kartläggningen har svenska Marinen, det vill säga Försvarsmakten, haft flera fartyg stationerade runtomkring gasledningarna bara dagar innan de sprängdes tidigare i veckan.

Marinen bekräftar

Marinens presstalesperson har bekräftat DN:s uppgifter, och erkänner att man har haft fartyg i området i nära anslutning till explosionerna. Myndigheten hävdar i intervjun att man har bedrivit ”sjöövervakning”, men kan inte berätta mer om aktiviteterna på grund av ”skärpt sekretess”.

Även Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsintitut, FOI, påstår sig tro att Marinen har övervakat någonting i området.

— Det kan nog vara så att marinen har någon form av underrättelsebild i bakgrunden, säger han till SVT Nyheter.

Stängde av positionssändare

Dagens Nyheter har också kunnat se att fartygen har stängt av sina positionssändare, ”AIS”, när man har befunnit sig intill Nord Stream-ledningarna.

Men enligt Anders Larsson, kommendörkapten och före detta marin underrättelsechef, är det helt normalt att fartyg stänger av utrustningen ”när den inte behövs”.