NORD STREAM Via ”diplomatiska vägar” att Moskva fått besked om att man inte är välkomna att undersöka brottsplatsen för sabotaget mot Nord Stream. Detta trots att ryska Gazprom äger en majoritet i de saboterade rörledningarna.

Under torsdagen gavs besked om att avspärrningarna vid Nord Stream 1 och Nord Stream 2 har hävts. Detta efter att en brottsplatsundersökning av bland annat Kustbevakningen och Säpo genomförts.

Enligt förundersökningsledaren och kammaråklagaren Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål har vissa beslag gjorts på platsen som stärker misstankarna om grovt sabotage.

Kremls talesman Dmitrij Peskov säger nu att Ryssland inte är välkomna att undersöka brottsplatsen, skriver Reuters. Detta ska man ha fått besked om via ”diplomatiska vägar”.

Enligt Peskov är det omöjligt att genomföra en ”objektiv undersökning” utan rysk representation. Men enligt Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) handlar det om en ”svensk brottsplats” som utreds av svenska och danska myndigheter.

— Så är det i grund och botten. Vi bjuder vanligtvis inte in utländska myndigheter i våra brottsutredningar. Det i grund och botten hur vi ser det. Det är inte uppe för diskussion, säger Hultqvist.

Den ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova säger att det är märkligt att det är Sverige som bestämmer vem som får undersöka platsen eftersom det är ryska Gazproms egendom som saboterats.

— Att inte tillåta ägaren att utreda innebär att det finns någonting att dölja, säger hon enligt Reuters.

Det är dock inte bara Ryssland som kritiserat det svenska beslutet att göra anspråk på brottsplatsen, som ligger på internationellt vatten. Enligt Said Mahmouidi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, bryter avspärrningarna mot internationell lag. Sverige har heller inga lagliga rättigheter att hindra Ryssland om de vill göra en egen undersökning, enligt Mahmouidi.

— Det är lite som att Sverige skulle spärra av ett område mitt i Stilla havet. Om ett annat land har ett lika stort intresse att genomföra en utredning så förstår jag inte hur man ska hindra dem att göra det, sa Said Mahmoudi tidigare i en kommentar till Aftonbladet.