EUROPA Det ryska utrikesministeriet har kallat upp diplomater från Sverige, Danmark och Tyskland för att meddela att man kräver insyn i utredningen om Nord Stream. Ifall utredningen fortsätter att döljas för Ryssland kommer man ta det som bevis för att man försöker skydda de skyldiga.

Efter sabotaget mot Nord Stream 1 och Nord Stream 2 valde en svensk åklagare att genomföra en kritiserad avspärrning av brottsplatserna, som ligger på internationellt vatten. Detta för att göra en brottsplatsundersökning inom ramen för den Säpo-ledda förundersökningen om grovt sabotage.

Sverige har gett besked om att man inte tänker dela med sig av förundersökningen, eftersom det rådet förundersökningssekretess. Men detta accepterar inte Ryssland, vars utrikesministerium nu har kallat upp representanter för Sveriges, Danmarks och Tysklands ambassader i Moskva.

Anledningen är att ländernas regeringar ännu inte besvarat ett brev från Rysslands premiärminister Mikhail Misjustin från den 5 oktober. I brevet efterfrågade premiärministern att ryska myndigheter och det ryska företaget Gazprom, som äger en majoritet i Nord Stream-bolagen, får delta i förundersökningen och ta del av resultaten.

Samtidigt menar det ryska utrikesministeriet att det finns starka tecken på att USA och andra länder har fått ta del i förundersökningen och därmed inte hindrats av någon sekretess.

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS ska det ryska utrikesministeriet förklarat för diplomaterna att man inte tänker acceptera några ”pseudoresultat” av en hemlig utredning som ryska specialister inte får delta i. Dessutom kommer Moskva att utgå från att Sverige försöker dölja något och att man ”försöker skydda förövarna av dessa terrordåd”.