ÖSTERSJÖN En svensk åklagare har begärt att ett stort område kring läckagen på Nord Stream 1 och 2 spärras av. Området som motsvarar fem nautiska sjömil klassas nu som en brottsplats.

Riksenheten för säkerhetsmål leder i samarbete med Säkerhetspolisen en förundersökning om grovt sabotage vid de rysk-tyska gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2, som saboterades förra måndagen. Med anledning av detta har kammaråklagare Mats Ljungqvist begärt att området för läckorna på rörledningarna spärras av, skriver Aftonbladet.

— Utredningen fortsätter, vi är i ett intensivt skede. Vi har ett gott samarbete med ett flertal myndigheter i ärendet. Jag förstår det stora allmänintresset, men vi är i början av en förundersökning och jag kan därför inte gå in på detaljer om vilka utredningsåtgärder vi vidtar, säger Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Men området. som motsvarar fem nautiska sjömil, betraktas nu som en brottsplats och får inte beträdas av exempelvis båtar, dykare eller fiskare.

Samtidigt noterade Kustbevakningen under måndagen att utsläppet från Nord Stream 2 ökat igen efter att det tidigare börjat minska, trots att ryska Gazprom meddelat att läckaget upphört och trycket stabiliserats. En överflygning av området visade att utsläppsområdet uppgick till mellan 15 och 20 meter i diameter.

”Det innebär att det alltjämt finns ett pågående utsläpp, om än litet”, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.