GLOBALT Den pensionerade översten och tidigare Pentagon-rådgivaren Douglas Macgregor menar att USA och Storbritannien ligger bakom sabotaget mot Nord Stream. Detta för att hindra att Tyskland upphör med sitt militära stöd till Ukraina.

Nyligen gästade Douglas Macgregor, pensionerad överste i den amerikanska armén och tidigare topprådgivare i Pentagon under president Donald Trump, den tidigare domaren Andrew Napolitanos podcast.

I den pekar Macgregor ut USA och Storbritannien som ansvariga för sabotaget mot Nord Stream. Enligt Macgregor är påståendet att Ryssland ligger bakom ”helt absurt” eftersom landet är beroende av energiexport.

Macgregor menar vidare att inte vem som helst kan ha utfört dådet, då det enligt översten krävs tusentals kilo dynamit för att spränga hål på rörledningarna.

— Du har ett flera tum tjockt lager betong runt diverse metallegeringar för att forsla naturgasen, så det är inte något som du bara kan släppa ner en handgranat i slutet av en fiskelina för att förstöra, säger Macgregor.

— Man måste se på vilka statsaktörer som har kapaciteten att göra detta, och det betyder [brittiska] Royal Navy [och] USA:s flottas specialkommando, fortsätter han.

Enligt Macgregor skedde attentatet mot Nord Streams rörledningar just när den tyska regeringen började ”ge intrycket att de inte längre ville spela med i proxykriget i Ukraina” eftersom landet ”går mot en fruktansvärd vinter”.

— Det är väldigt tydligt att vi har stängt ned Berlins valmöjligheter. Berlin var på väg bort från den här alliansen. [Tysklands förbundskansler] Olaf Scholz sa: ”Jag skickar ingen mer utrustning. Jag kommer inte skicka några stridsvagnar”, hävdar Mcgregor.

Enligt den pensionerade översten har Scholz nu bara att fortsätta att investera i kriget i Ukraina och lyda Washington.

— Nu famlar han i mörkret eftersom USA helt enkelt har bestulit honom på valmöjligheten att ta sig ut. Vem ska förse honom med gas och olja och kol och allt annat om han hoppar av? Var ska han vända sig nu?

Men enligt Macgregor var Sabotaget mot Nord Stream ett riskfyllt attentat som kan komma att slå tillbaka mot USA och i värsta fall bli början på slutet för Nato.

Judisk "chock terapi"-ekonom: "Hela världen tror att USA ligger bakom"

Macgregor är dock inte den enda amerikan som offentligt pekat ut sin egen regering som ansvarig för attentatet. Den judiske ekonomen Jeffrey Sachs gästade nyligen Bloomberg TV, där han drog samma slutsats. Precis som Macgregor tror Sachs att Polen eventuellt kan ha hjälpt till.

Sachs, som är känd för att han agerade rådgivare åt Rysslands tidigare president Boris Jeltsin och ligger bakom ”chockterapi”-taktiken som Ryssland använde när man övergick från planekonomi till kapitalism, hade bjudits in i egenskap av Rysslandskännare.

— Först och främst finns direkta radarbevis på att amerikanska helikoptrar, militära helikoptrar, som vanligtvis är stationerade i Gdansk, cirkulerade detta område. Vi har också hoten från USA tidigare under året, att ”på ett eller annat sätt kommer vi att stänga ner Nord Stream”. Vi har också de uppseendeväckande uttalandet av [USA:s] utrikesminister [Antony] Blinken förra fredagen när han sa att ”detta är också en gigantisk möjlighet”. Jag beklagar, men det är ett underligt sätt att prata på om man oroar sig över sjöröveri mot internationell infrastruktur av avgörande värde, säger Sachs.

— Jag vet att detta går emot vårt narrativ, du får inte säga dessa saker i väst, men faktum är att överallt i hela världen, när jag pratar med människor, så tror de att USA gjorde det, fortsätter han.