UTRIKES Rysk säkerhetstjänst presenterar nu foton och rörliga bilder till stöd för berättelsen om hur man avslöjade och oskadliggjorde en ukrainsk komplott syftande till att spränga TurkStream.

För cirka två månader sedan gick Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) ut med uppgifter om en en ukrainsk komplott inriktad på förstörelse av TurkStream – gasledningen mellan Ryssland och Turkiet, som till största delen går under havet. Nu presenterar man vad man menar är bevismaterial till stöd för berättelsen om hur det gick till när man avslöjade och oskadliggjorde denna konspiration.

Materialet består av stillbilder och rörliga bilder från två arresteringar som ska ha utförts i september. Här framträder även vad som ser ut som bomber, sprängämnen, detonatorer och kontanter. I bifogade kommentarer görs gällande att agenter beslagtagit 593 000 rubel (9 800 dollar) från de påstådda konspiratörerna.

Det var i mitten av september som FSB rapporterade att man tillfångatagit en ukrainsk agent och flera medbrottslingar, som påstods ha planerat att plantera en bomb vid en anläggning genom vilken rysk naturgas exporteras till Turkiet. Höga ryska tjänstemän bekräftade senare att markinfrastrukturen för Southern Stream-länken, som går under Svarta havet, var målet. Denna undervattensledning skulle bli en avgörande del av en föreslagen gasledningsknutpunkt som Ryssland och Turkiet diskuterat. Moskva hade föreslagit att Ankara skulle kunna fungera som mellanhand vid leverans av rysk naturgas till södra Europa.

Southern Stream var från början tänkt att koppla samman Ryssland med Bulgarien, men projektet skrotades under påtryckningar från Bryssel i kölvattnet av 2014 års Ukrainakris. Projektet kom att förändras med Turkiet som partner och går nu under namnet TurkStream eller Turkish Stream.