UTRIKES Storbritanniens dåvarande premiärminister Liz Truss ska ha sms:at USA:s utrikesminister efter sabotaget mot Nord Stream. ”Det är gjort”, skrev Truss, innan någon kände till att gasledningarna saboterats.

Ryssland har pekat ut Storbritannien som särskilt ansvariga för sabotageattacken mot de rysk-tyska gasledningarna tillhörande Nord Stream.

Nu framkommer det att grunden till anklagelsen kommer direkt från Storbritanniens dåvarande premiärminister Liz Truss iPhone. Brittisk media har skrivit om ett intrång mot Truss privata telefon i samband med att hon kampanjade för att ta över partiledarskapet över Tories. Ryska hackare ska bland annat ha kommit över privata meddelanden till andra Tories-toppar, där hon snackar skit om föregångaren Boris Johnson samtidigt som hon officiellt var en av få som var lojala mot honom under slutet av hans premiärministerskap.

Men nu hävdar den finsk-tyske Internet-entreprenören och aktivisten Kim Dotcom att ryska hackare i själva verket tagit över Truss iCloud-konto och noterat ett meddelande från henne till USA:s utrikesminister Anthony Blinken just efter att Nord Stream-explosionerna tros ha skett.

”Det är gjort [it’s done], ska Truss ha meddelat Blinken innan någon annan kände till att gasledningarna saboterats.

Enligt Dotcom ska brittisk underrättelsetjänst felaktigt ha dragit slutsatsen att det var Truss telefon som hackats och vidtagit åtgärder utifrån detta. I själva verket ska det alltså ha varit hennes iCloud-konto, varför man har haft fortsatt tillgång till Truss privata kommunikation. Dotcom menar att det inte bara är västerländska underrättelsetjänster som har bakdörrar till de stora tech-bolagens databaser.

”Ryssland och Kina har också sofistikerade cyberenheter. Det roliga är att regeringstjänstemän med högsta säkerhetsklassning fortfarande föredrar att använda iPhones istället för deras NSA- och GCHQ-skapade krypterade skittelefoner”, skriver Dotcom vidare på Twitter.