UTRIKES Operatören Transneft uppgav på onsdagen enligt nyhetsbyrån TASS att en påfyllningsstation för en till Europa ledande olje-pipeline konstruerad under Sovjettiden attackerats med bomber.

Inga människor ska ha kommit till skada vid det bombangrepp mot en påfyllningsstation för pipelinen Druzhba (det ryska ordet för ”vänskap”) som operatören Transneft rapporterade om på onsdagsmorgonen. I rapporten kallas angreppet i regionen Bryansk invid Rysslands gräns mot Ukraina för ”ett terrordåd”. Ryska oljeleveranser till Europa via denna Sovjet-byggda pipeline har visserligen inte officiellt sanktionerats, men ett flertal europeiska länder har valt att minska användandet av den, mot bakgrund av bredare sanktioner gentemot Moskva.

Attentatet inrapporterades först av den ryska Telegramkanalen Baza, där det uppgavs att anläggningen i byn Sven hade attackerats från luften två gånger inom 20 minuter runt klockan 05.00 lokal tid. Några timmar senare bekräftade pipeline-operatören Transneft via sin talesman Igor Demin nyheten om angreppet för nyhetsbyrån Tass.

Rörledningen ska enligt Russia Today (RT) flera gånger ha utsatts för attentat redan i februari förra året under inledningen av Rysslands militära insats i Ukraina. Oljetillförseln till delar av Öst- och Centraleuropa via en del av rörledningen avbröts tillfälligt i november, efter att en raket träffat ett kraftverk, som tillhandahåller elektricitet till en pumpstation. Den del av ledningen, som löper genom Bryansk-regionen, ska också ha utsatts för attacker i mars tidigare i år.

Ledning med anor

Pipelinen Druzhba, som alltså togs i drift under Sovjet-eran, har med vissa tillfälliga avbrott levererat olja till väst sedan mitten av sextiotalet.