STORBRITANNIEN Efter endast 44 dagar avgår Boris Johnsons efterträdare Liz Truss som Storbritanniens premiärminister. Detta efter att hon mitt under krisen lett en regering som ville skuldsätta staten för att sänka skatterna för landets rikaste.

Den dåvarande utrikesministern Liz Truss var favorittippad att ta över när Boris Johnson tvingades bort som premiärminister av sitt eget parti i juli. Hon tycks främst ha valts – av det egna partiet och inte folket – på grund av ideologisk renlärighet, exempelvis fortsatt hård linje gällande kriget i Ukraina på bekostnad av det egna folket och öppna lojalitetsförklaringar till judisk makt.

Men efter bara 44 dagar vid makten tvingas ny den nyvalda premiärministern Liz Truss att avgå, rapporterar BBC. Detta efter en skandal där Truss regering tagit fram en budget med skattesänkningar för de rika som skulle bekostas genom att skuldsätta staten ytterligare.

Truss ekonomiska politik, som blivit starkt ifrågasatt med tanke på den allvarliga ekonomiska kris som Storbritannien befinner sig i, har motarbetats av den brittiska centralbanken och även inom det egna partiet.

Under ett pressmöte utanför Downing Street hävdade Truss att Tory-partiet valt henne på mandatet att föra en politik med sänkta skatter och ”ekonomisk stimulans”.

— Jag inser dock att jag inte kan leverera mandadet som det konservativa partiet valde mig på, säger Truss.

Det falnade stödet för det konservativa partiet har fortsatt att gå nedåt sedan Truss tog över som partiledare. Sir Keir Starmer, som är Labours partiledare, kräver nu att ett omval hålls i Storbritannien.

En ny ledare för Tory-partiet förväntas väljas under nästa vecka och fram till dess kommer Liz Truss fortsätta att regera.

I samband med att Liz Truss valdes till ny Tory-ledare och därmed automatiskt fick bli landets premiärminister, var det många som förutspådde att hennes tid vid makten skulle bli kort. När Liz Truss avgår nästa vecka kommer hon att gå till historien som den som innehaft ämbetet som Storbritanniens premiärminister under kortaste tid.