STORBRITANNIEN För första gången någonsin innehar ingen vit man någon av de fyra främsta positionerna i den brittiska regeringen. Detta efter att Liz Truss utsett sina ministrar.

När Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss presenterat sin regering står det klart att ingen av de fyra främsta positionerna innehavs av en vit man. Detta är första gången det händer i Storbritanniens historia.

Förutom Truss själv är Kwasi Kwarteng, vars föräldrar kom till Storbritannien från Ghana, finansminister. James Cleverly, vars mor är från Sierra Leone, blir Storbritanniens första afrikanske utrikesminister. Till inrikesminister har Truss utsett Suella Braverman, som också hon är andragenerationens invandrare från Afrika.

I Storbritannien har det konservativa partiet varit pionjärer när det gäller att utse minoriteter och icke-vita på toppositioner. Redan 1868 utsågs Tory-ledaren Benjamin Disraeli till Storbritanniens första judiske premiärminister. Det var också Disraeli som grundade det moderna konservativa partiet i Storbritannien.

Samtliga kvinnliga premiärministrar, Margaret Thatcher, Theresa May och nu Liz Truss, har dessutom tillhört det konservativa partiet.

Under Truss föregångare Boris Johnsons premiärministerskap var två av tre finansministrar icke-vita: En från Sydasien och en kurd. Liz Truss är själv vit, men har utmärkt sig som en stark anhängare av judisk makt över Storbritannien och hela västvärlden.