STORBRITANNIEN Den indiske bankmannen Rishi Sunak utses till Tories partiledare och premiärminister över Storbritannien.

Den kortvariga premiärministern Liz Truss fick avgå från sin minister- och partiledarpost efter att stor kritik riktats mot hennes ekonomiska politik.

Nu har det konservativa Tories-partiet i Storbritannien utsett den indiske bankmannen Rishi Sunak till partiledare och premiärminister.

— Vi behöver nu stabilitet och enighet och min högsta prioritet är att ena partiet och landet. Det är det enda sättet som vi kommer att överkomma hindren och bygga ett mer välmående land för våra barn och barnbarn, säger indiern under en presskonferens.

Judisk bank och mäktiga kontakter i Indien

Sunak har tidigare arbetat på den judiska investmentbanken Goldman Sachs och är gift med Akshata Murty, dotter till den indiska miljardären N. R. Narayana Murthy med stort inflytande i Indien. Sunak utsågs dessutom till finansminister under Boris Johnsons tid vid makten.

Den nya ledaren gjorde sig populär, enligt vad SVT Nyheter beskriver, under coronapandemin då Sunak var en av de ministrar som fick presentera ekonomiska stödpaket åt brittiska företag.

Indiern blir den första icke-vita personen att bli premiärminister i Storbritannien, samt den första hindun på posten.

Insvärningsprocessen

Bland de som ställde upp som partiledarkandidater för Tory-partiet fanns Penny Mordaunt, som bedömdes vara Sunaks största konkurrent om posten. Enligt tidningen The Telegraph saknade dock Mordaunt förtroende hos några få ledamöter och hon gav upp kandidaturen i sista stund.

Den tidigare premiärministern Boris Johnson kandiderade även han till partiledarposten igen, men gav upp kandidaturen tidigare under helgen.

Det som återstår innan Sunak svärs in som premiärminister är att företrädaren Truss måste be Kung Charles III om att få avgå, samt att han ska be Sunak om att ta över posten. Något som förväntas kunna ske på tisdagen.