UTRIKES Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev kritiserar valet av Liz Truss som ny premiärminister i Storbritannien. Enligt Medvedev har Truss endast ”misslyckande och skam” framför sig.

Tonläget mellan Storbritannien och Ryssland har varit allt annat än vänskapligt sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. Den nu avgågne premiärministern Boris Johnson har också varit en av de främsta förespråkarna av att bekriga Ryssland militärt i Ukraina och ekonomiskt med sanktioner.

Nu har Johnsons utrikesminister Liz Truss tagit över premiärministerskapet, vilket med stor sannolikhet innebär att Storbritannien kommer att fortsätta med samma politik som under Johnson.

Reaktionerna i Ryssland på valet av den ryssfientliga Liz Truss har som väntat inte varit positiva. På Telegram går den ryske ex-presidenten Dmitrij Medvedev till hårt angrepp på den nyvalda premiärministern och dömer ut hennes chanser att lyckas.

Enligt Medvedev kommer Truss att följa samma ”tradition” som startades av Boris Johnson att avsluta sitt mandat ”i skam”.

Medvedev beskriver Liz Truss som en ”inkompetent och medioker termonukleär russofob som saknar grundläggande kunskaper om politik, historia och geografi men vill besegra Ryssland i allt”.

Själva premiärministerbytet kallar ex-presidenten för ”ut med missfostret och in med missfoster-damen”. Medvedev tror inte heller att Liz Truss kommer att få som hon vill.

”Hon kommer att bråka med alla, misslyckas med allt och lämna i skam, som hennes föregångare, lurviga Boriska”, skriver Medvedev.

Liz Truss vill enligt många bli en ny ”järnlady” och det är ingen hemlighet att hon ser Margaret Thatcher som en förebild, men enligt Medvedev haltar jämförelsen efter som Truss ”inte ens har 5 procent av [Thatchers] färdigheter”.

Det är under dessa förutsättningar som Liz Truss nu måste försöka möta energi- och livsmedelskrisen som enligt Medvedev beror på ”hennes egna galna sanktioner och påhitt”.