STORBRITANNIEN Liz Truss står mot den tidigare finansministern Rishi Sunak när Storbritanniens konservativa parti ska välja ny ledare och premiärminister. Truss står nära Boris Johnson men är än mer krigshetsande och pro-judisk i sin retorik.

Under sommaren gav Tory-ledaren Boris Johnson besked om att han avgår som premiärminister efter flera skandaler och vanstyre av Storbritannien.

Favorittippad att ta över är Johsons utrikesminister Liz Truss, som under kriget i Ukraina framstått som minst lika antirysk och krigshetsande som sin chef.

I maj höll Truss ett tal med krigsretorik mot både Ryssland och Kina där hon dels krävde att Storbritannien fördubblar sina vapenleveranser till Ukraina och förordade att ”vi måste gräva djupt i våra fickor” och skicka ”tunga vapen, stridsvagnar, flygplan” till fronten. Detta samtidigt som mat- och levnadskostnaderna i det egna landet blivit så höga att medborgare helt enkelt vägrar betala elräkningar.

Hon krävde också ett betydligt mer aggressivt och offensivt Nato som expanderade långt utanför Europas gränser.

— Jag menar att Nato måste ha en global vision, redo att ta itu med globala hot …Vi måste förebygga hot i Indien-Stillahavsområdet och arbeta med allierade som Japan och Australien för att säkerställa att Stilla havet skyddas.

Svär att "skydda brittisk judenhet"

Precis som Boris Johnson tillhör Truss en av de mest pro-judiska politikerna i ett redan uttalat sionistiskt parti. Utrikesministern kampanjade nyligen i Manchesters synagoga där hon svor att ”skydda brittisk judenhet från krypande antisemitism” som hon menar har sitt ursprung i ”woke-kultur” inom brittiska myndigheter.

Dave Penman, som är generalsekreterare för fackföreningen FDA som representerar många av tjänstemännen inom offentlig förvaltning i Storbritannien är djupt kritisk mot utspelen. Han anser att Truss sysslar med ”hundvissling” långt utöver det vanliga och säger att offentligt anställda finner utspelen både förolämpande och skrämmande.

— De konservativa har suttit i regeringen i mer än 12 år nu och under större delen av tiden har Liz Truss varit minister. Så anklagelser om ”wokeism bland civila tjänstemän” är lite ironiskt med tanke på att det i grund och botten är en kritik mot deras eget ledarskap, säger Penman.

Hyllade "judiska stereotyper"

Liz Truss hyllade också judar för att de ”skyddar sina familjer” och ”startar affärsrörelser”, vilket även fått ett bakslag bland judar som tycker att hon använde judenheten och judiska stereotyper för att göra ”en politisk poäng”.

Många judar över hela världen beklagade sig över att Boris Johnson tvingades avgå och han beskrevs som ”judarnas bästa vän”. Bossen för den judiska lobbygruppen ”StandWithUs” Michael Dickson uttryckte dock att han ”förväntar sig” samma sak av Johnsons efterträdare, ”oavsett vem det än blir”.

Tidigare i veckan bedyrade Liz Truss också att hon skulle se över en brittisk flytt av Storbritanniens ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, ett populärt ”symboliskt” drag hos världens mest pro-israeliska länder.

I de senaste opinionsundersökningarna leder Liz Truss tävlingen att bli ny Tory-ledare med 26 procent mot utmanaren Rishi Sunak, som tidigare varit finansminister och som är son till indiska föräldrar som flyttade till Storbritannien från Östafrika på 60-talet.