DIPLOMATI Storbritanniens utrikesminster kräver att Nato nu ingriper militärt i Ukrainakonflikten, ”kastar ut Ryssland” – och utökar sina globala ambitioner genom att skapa ”försvarsallianser” utanför Europa.

I ett tal för Mansion House i London krävde Storbritanniens utrikesminister Liz Truss på onsdagen att ”väst driver ut Ryssland ur nationen Ukraina” – till vilken hon räknar såväl Krim som de separatistiska territorierna som erövrades av Ryssland 2014. Hon sade vidare att Rysslands aggression tvingar Nato att ”skicka stridsflyg till Kiev för att besegra Moskva”.

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace har beskrivit det som ”legitimt” att vapen levererade av Storbritannien används på mål inne i Ryssland.

När hon kom in på sin egen nations insatser i konflikten ställde utrikesministern krav på att landet ”går längre och handlar snabbare” än hittills för att ”tillhandahålla de tunga vapen som krävs för att driva Ryssland ut ur hela Ukraina”. Moskva har redan besvarat det höjda röstläget i brittisk retorik med tal om kärnvapen och har antytt möjligheten av ryska angrepp mot försörjningslinjer utanför Ukraina, möjligen i Polen.

Varningar för att ett eskalerat militärt Nato-engagemang i konflikten riskerar att trappa upp densamma bemötte ministern i sitt tal med följande ord:

— Vissa hävdar att vi inte bör tillhandahålla tunga vapen av rädsla för att provocera något värre. Men inaktivitet vore den största provokationen. Det här är en tid för mod, inte försiktighet.

Trots att Nato-länderna redan levererar artilleri, tunga luftvärnsvapen, stridsvagnar och avancerade missiler till den ukrainska sidan i konflikten, uppmanade Truss dem i sitt tal att ”fördubbla” sitt militära stöd till landet, eftersom ”kriget kan bli långvarigt”.

— Tunga vapen, stridsvagnar, flygplan – vi måste gräva djupt i våra lager, Vi måste öka produktionen …, sa ministern och fortsatte:

— …Ukrainas öde ligger i vågskålen. Om herr Putin segrade, skulle resultatet bli ett aldrig tidigare skådat elände över hela Europa … och det skulle dessutom leda till fruktansvärda konsekvenser för resten av världen”.

Tuss krävde vidare ett omedelbart stopp för all olje- och gasimport från Ryssland till väst.

Ett mer globalt verkande Nato

Tuss hävdade i talet att den ryska invasionen har tydliggjort hur ”globala institutioner såsom FN och G20 misslyckats med att sätta stopp för Rysslands president Vladimir Putins ambitioner” – något som tydliggjorts i och med ”landets veto mot säkerhetsrådets beslut” och givit ett ”grönt ljus för barbari”.

Ministern argumenterade att ”den nya geopolitik som uppstått efter den ryska invasionen av Ukraina” kräver att ”Natos medlemsländer måste skapa försvarsallianser utanför Europa”.

Hon fortsatte:

— Jag menar att Nato måste ha en global vision, redo att ta itu med globala hot …Vi måste förebygga hot i Indien-Stillahavsområdet och arbeta med allierade som Japan och Australien för att säkerställa att Stilla havet skyddas.

Truss menar att G7-länderna borde anta en liknande strategi, för att ”kollektivt försvara vårt välstånd”.

Ministern betonade avslutningsvis att det är Natos uppgift att ”säkerställa säkerheten även för andra östeuropeiska länder som riskerar utsättas för rysk aggression, inklusive Moldavien, Georgien och västra Balkan”.