UTRIKES. NATO uppmanar Rysslands grannland, Georgien att gå med i deras krigsallians. Ryssland ser uppmaningen som en ”signal” mot Moskva. Det blir allt oroligare i Kaukasien. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanar Rysslands grannland Georgien att gå med deras krigsallians, som leds av USA. Detta är något som Ryssland tolkar som ett hot.

— Jag uppmanar (Georgien) att fortsätta använda alla tillfällen som ges att komma närmare Nato och förbereda sig för medlemskap. Detta är viktigt både för Georgien och för Nato, sade Stoltenberg under en presskonferens.

Georgien är trots sin lilla storlek ett militärstrategiskt viktigt land att kontrollera, särskilt för krigsalliansen Nato. Det innebär exempelvis att man kan nyttja Georgiens hamnar vid Svarta havet och dess landgräns med Ryssland, vid en eventuell konflikt. Tidigare i år har Nato och Georgien haft gemensamma militärövningar i Svarta havet, i närheten av Ryssland.

Om Georgien går med i Nato visar det ännu en gång att krigsalliansens främsta fiende är Ryssland, påpekar den ryska senator Aleksey Puskov till RT.

— Det är också en signal till Ryssland: alliansen (Nato) ser oss som den huvudsakliga och faktiskt den enda motståndaren, säger Pushkov.

Närområdet är fortsatt oroligt, bara nu under veckan tog en gammal konflikt fart igen mellan grannländerna Armenien och Azerbajdzjan. Nordfront rapporterade tidigare idag om att Turkiet uppges ha skjutit ner ett Armeniskt stridsflygplan.


  • Publicerad:
    2020-09-30 22:00