UTRIKES I Kiev sörjer man Boris Johnsons avgång och landets president påstår i ett utspel att det hela gör ukrainarna ”sorgsna”.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vägrade in i det sista att avgå, trots massiva protester mot hans ledarskap och myteri inom hans egna parti. Inte för än cirka 50 ministrar och regeringstjänstemän lämnat regeringen i protest lovade Johnson att avgå så fort en ny Tory-ledare valts.

Medan många i Storbritannien drar en lättnadens suck med Johnsons avgång så säger Kiev-regeringen att en av dess främsta sponsorer nu försvinner från den geopolitiska spelplanen.

”Vän Boris Johnsson, alla ukrainare blev sorgsna av nyheterna om det konservativa partiets [i Storbritannien] ledares avgång. Vi är djupt tacksamma för den bestämda och kompromisslösa hjälp från krigets första dagar. Särskilt tack för ditt ledarskap i försvarandet av Ukrainas intressen på den internationella arenan”, skriver Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj på sociala medier.

Redan i början maj skrev ukrainsk media om hur Johnson satt hård press på Zelenskyj och hotat med att dra tillbaka sitt stöd ifall man slöt något fredsavtal med Ryssland. Istället lovade man att fortsätta förse Ukraina med vapen så länge Ukraina stod för själva kriget.

Man förutspådde då även att kriget ”inom två veckors tid” skulle gå så katastrof dåligt för Ryssland att president Vladimir Putin skulle komma att ”be om fred genom [Turkiets president Recep Tayyip] Erdoğan, [Kinas president] Xi Jinping eller vem som helst”.

Under Johnsons ledning har Storbritannien också konsekvent hållit en aggressiv krigsretorik, som i många fall även varit hårdare än USA:s.

Två månader senare har den förutspådda katastrofen för Ryssland uteblivit, även om krigsretoriken från London varit densamma. Kiev förväntar sig inte heller något annat från Storbritannien.

”Vi har inga tvivel om att brittiskt stöd kommer att fortsätta. Vi kommer för alltid att förbli sanna vänner och starka allierade”, skriver Zelenskyj vidare.

Inom det egna partiet har Johnson inte heller direkt kritiserats för sin aggressiva krigsretorik. Däremot har han anklagats för att ha tagit kriget som tillflykt i försök att ignorera alla skandaler och den svåra ekonomiska situation som Storbritannien hamnat i på grund av kriget och landets sanktioner mot Ryssland.