UTRIKES Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson pekades ut som den som saboterade fred i Ukraina redan 2022 under Tucker Carlsons intervju med Putin. Nu säger högt uppsatta brittiska politiker att det gör dem ”stolta”.

När den amerikanske journalisten Tucker Carlson intervjuade Rysslands president Vladimir Putin tidigare i veckan kom fredsförhandlingarna med Ukraina i Istanbul upp. Förhandlingarna inleddes bara månader efter den ryska invasionen och ledde till att de två länderna var nära en överenskommelse.

Enligt Putin anklagade både Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ryssarna för att förhandla med ”en pistol mot huvudet” på ukrainarna, när det blev känt att en överenskommelse var nära.

— Mina kolleger i Frankrike och Tyskland sade: “Hur kan ni föreställa er att de skall underteckna ett fördrag med en pistol mot sina huvuden? Trupperna bör dras tillbaka från Kiev, berättar Putin i intervjun.

— Jag sa, okej. Vi drog tillbaka trupperna från Kiev. Så snart vi hade dragit tillbaka våra trupper från Kiev kastade våra ukrainska förhandlare omedelbart alla våra avtal från Istanbul i papperskorgen och förberedde sig för en långvarig väpnad konfrontation med hjälp av Förenta staterna och dess satelliter i Europa, fortsätter han.

Putin citerar också Davyd Arakhamija, som ledde den ukrainska delegationen i Istanbul, om vad som hände efter förhandlingarna. Arakhamija har berättat hur Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anlände till Kiev kort efter att de ryska trupperna lämnat staden.

— När vi kom tillbaka från Istanbul kom Boris Johnson till Kiev och sa att vi inte skulle skriva på något med ryssarna överhuvudtaget. Istället sa han att vi skulle ”bara fortsätta strida”, berättade Arakhamija i en intervju i november förra året.

Putin berättar också om hur de två ländernas representanter var överens i stora drag om hur en fred skulle se ut.

 Vi utarbetade det enorma dokumentet i Istanbul som initierades av chefen för den ukrainska delegationen. Han hade satt sin signatur på några av bestämmelserna, inte på alla. Han satte sin signatur och sedan sa han själv att vi var redo att underteckna det, och kriget skulle ha varit över för länge sedan. För 18 månader sedan. Men premiärminister Johnson kom och talade oss ur det, och vi missade den chansen.

Bär anklagelserna som ett "stolthetstecken"

Boris Johnson har inte svarat på anklagelserna, men i ett videoklipp som cirkulerat efter Carlsons intervju säger Johnson att ”vi får inte falla för dessa lögner” från Putin. Men den avskedade premiärministern förnekar inte besöket i Kiev, utan syftar specifikt på att Putin anser att Ryssland kommer att segra i Ukraina.

I en artikel i Daily Mail uppger dock flera politiker från det konservativa regeringspartiet i Storbritannien att man ser Putins utspel som något att vara ”stolta” över.

— Vi borde bära detta som ett stolthetstecken eftersom vi har hjälp att förhindra att hans [Putins] invasion av Ukraina lyckats, säger Bob Seely, parlamentsledamot för Tory-partiet.

Daily Mail skriver också att Davyd Arakhamija har förnekat att Boris Johnson saboterade freden, trots att det var Arakhamija som avslöjade att president Volodymyr Zelenskyj valde att krig istället för fred på direkt uppmaning från den dåvarande brittiske premiärministern.