MEDIA Vid midnatt svensk tid publicerades Tucker Carlsons efterlängtade intervju med Vladimir Putin. Efter bara två timmar hade intervjun visats över 20 miljoner gånger på X.

Den tidigare Fox News-propgramledaren Tucker Carlson reste till Moskva tidigare i veckan för att intervjua Rysslands president Vladimir Putin. Den över två timmar långa intervjun inleddes med en lång historisk utläggning av Putin, där han trots en otålmodig Carlson lyckades gå igenom hur Ryssland grundades i Kiev av den skandinaviske fursten Rurik fram till hur Sovjetunionen enligt den ryske presidenten skapade dagens Ukraina på ett artificiellt sätt.

Regionerna i sydöstra Ukraina som Ryssland nu gör anspråk på gavs enligt Putin till Ukraina som en gåva och Ukraina besvarade detta genom att attackera dess ryska befolkning.

Angående kriget i Ukraina hävdar Putin att Ryssland visat stort tålamod mot Nato, som trots flera försök till diplomati aggressivt försökt flytta in i Ukraina och dessutom orkestrerat maktövertagandet under Euromajdan 2014. Enligt Putin var det då kriget i Ukraina startade. Den ryska invasionen i februari 2022 skedde enligt presidenten i syfte att avsluta det.

— Rent tekniskt gjorde CIA allting rätt. De uppnådde sitt mål att byta ut regeringen [i Kiev]. Men rent politiskt var det ett kolossalt misstag. De borde ha sett vad det skulle utvecklas till, förklarade Putin i intervjun.

— 2008 öppnades Natos dörrar för Ukraina. 2014 skedde en kupp och de började förfölja dem som inte accepterade kuppen, de skapade ett hot mot Krim, som vi var tvingade att ta under vårt beskydd, de startade kriget i Donbass med flygvapen och artilleri mot civila. Detta är när allt startade. Det finns filmklipp som visar hur flygplan attackerar Donetsk, fortsatte Putin.

Bara "avnazifieringen" kvar

Ryssland har snart uppnått alla mål som man deklarerade när Putin beordrade att den så kallade militära specialoperationen i Ukraina skulle inledas. Det enda som i praktiken är kvar enligt Putin är den så kallade avnazifieringen av Ukraina. Putin vill att ”all form av nynazism” förbjuds i grannlandet.

Putin förfasas över att människor öppet hyllar Stepan Bandera i Ukraina och att den tidigare nationalistledaren blivit en nationalikon i landet. Enligt Putin var Bandera och hans allierade ansvariga för massakrer på polacker, judar och ryssar och det är oacceptabelt för Ryssland att såna personer upphöjs.

— Nazism bekämpas ju i alla andra länder, så varför är det fel att bekämpa nazism i Ukraina?, frågade sig Putin.

Trodde fullt ut på Minskavtalen

Enligt Putin skrevs Minsk-fördraget – som förhandlades fram av Tyskland och Frankrike 2014 och signerades av Ryssland, Ukraina, Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk – under helt i god tro från ryskt håll. Putin menar att han var övertygad om att det skulle skapa fred i landet, även om det skulle bli svårt att övertala de ryska separatisterna om att inordna sig under Kiev.

Sedan dess har det framkommit att varken Tyskland, Frankrike eller Ukraina någonsin hade någon intention att avtalet skulle implementeras, vilket i slutändan blev en ohållbar situation för Ryssland enligt Putin.

"Ni sprängde Nord Stream!"

På direkt fråga vem som sprängde Nord Stream svarade Putin ”ni så klart!”, varpå Carlson svarade att han var upptagen den dagen. Putin menar dock att CIA troligtvis inte har något alibi för den dagen.

— Jag ska inte gå in på detaljer, men folk brukar alltid säga ”se på den som har ett intresse”, men jag säger ”se på den som har intresse men också kapaciteten”, förklarade Putin.

Putin menar också att det inte spelar någon roll vilka bevis Ryssland skulle presentera angående Nord Stream, eftersom USA enligt honom kontrollerar media i stora delar av världen.

— Det går inte att vinna ett propagandakrig med USA, hävdade Putin.

Är redo för förhandlingar

Den stora nyheten från intervjun är dock troligtvis att Putin är helt öppen för förhandlingar för att få ett avslut på konflikten i Ukraina. Han tänker dock inte själv ta några initiativ att kontakta USA:s president Joe Biden.

— Vad skulle jag säga till honom? ”Oj, ska du skicka det och det vapnet till Ukraina, jag är så rädd”, undrade Putin.

Han menar att det var Ukraina som drog sig ur förhandlingarna i Istanbul 2022 och att det är ukrainarnas misstag att rätta till. Det underlag som den ukrainska delegationen i stort skrev under på är fortfarande något som Ryssland är villigt att bygga vidare på enligt Putin.

Rekordmånga visningar

Efter bara två timmar hade klippet med Carlsons intervju över 20 miljoner visningar på X. Som Nordfront tidigare konstaterat hade det tidigare rekordet totalt 19.4 miljoner visningar. Klippet där Carlson bekräftade intervjun med Putin har i skrivande stund över 100 miljoner visningar.