EUROPA EU vill införa sanktioner mot den amerikanske journalisten Tucker Carlson för att han intervjuat Rysslands president Putin. Men Ungern har nu lovat att sätta in sitt veto mot ett sådant förslag.

Nyheten om att den tidigare Fox News-stjärnan Tucker Carlson befann sig i Moskva slog ned som en bomb förra veckan. I tisdags bekräftade Carlson också alla rykten om att han var på plats för att intervjua Rysslands president Vladimir Putin.

Snart kom beskedet att politruker i EU vill införa både ett reseförbud och sanktioner mot Carlson eftersom han intervjuar Rysslands president.

— Eftersom Putin är en krigsförbrytare och EU inför sanktioner mot alla som hjälper honom i det ändamålet vore det logiskt att Europeiska utrikestjänsten undersöker honom [Carlson] också, sa bland annat Belgiens tidigare premiärminister Guy Verhofstadt.

Tucker Carlson har dock avfärdat att han är i Moskva för att ”hjälpa” Putin. Istället menar han att det är för amerikanernas skull, så att de får kunskap om konflikten i Ukraina som deras politiker dragit in dem i.

— De flesta amerikaner har ingen aning om varför Putin invaderade Ukraina, eller vad han har för mål. De har inte ens hört hans röst. Det är fel. Amerikaner har allt rätt att veta allt om en konflikt de är inblandade i, förklarade Carlson i ett klipp som publicerades tidigare i veckan.

Nu har dock Ungern lovat att inte tillåta några sanktioner mot Tucker Carlson. På X skriver premiärminister Victor Orbans politiska chef Balazs Orban att EU-liberalerna inte ens behöver bry sig om att försöka.

Ett ungerskt veto mot EU-sanktioner riktade mot Tucker Carlson är ”garanterat” enligt Koskovics Zoltán, geopolitisk analytiker vid det Budapest-baserade Center for Fundamental Rights.

Moskva har bekräftat att Carlson träffade Putin och genomförde intervjun på tisdagen. Dem förväntas publiceras på X sent under torsdagskvällen, svensk tid. Enligt Tucker Carlson har Elon Musk lovat att inte censurera eller blockera filmklippet på något sätt.