MEDIA Under torsdagens avsnitt av ”Efter fem” på TV4 diskuterades den uppkommande intervjun med Vladimir Putin av Tucker Carlson. Expertgästen och TV4:s programledare Tilde de Paula uppmanade tittarna att inte se intervjun.

Nattens intervju med Vladimir Putin omtalades inte bara på sociala medier och inom alternativmedia. Även medströmsmedia rapporterade intensivt om Tucker Carlsons resa till Moskva och vad som skulle kunna komma fram under hans samtal med Rysslands president.

Under torsdagens avsnitt av ”Efter fem” på TV4 gästade Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Ingvarsson var väldigt kritisk till Tucker Carlson och beskrev intervjun som en ”PR-kupp” av den tidigare Fox News stjärnan.

— Grejen är ju den att Putin inte har något nytt att säga, hävdade Ingvarsson.

Enligt Ingvarsson är det ”uppenbart” att Carlson bara intervjuar Putin för att ”lansera sig själv”. Hade det handlat om att låta folk veta vad Putin säger hade Carlson istället bara kunnat sätta undertexter till något av Putins tal, menar Ivarsson.

— Ja det är helt uppenbart att det här blev ett jättebra sätt för honom att få uppmärksamhet över hela världen och känna att han är relevant.

Ingvarsson ifrågasätter också att Carlson skulle bry sig om yttrandefrihet, eftersom två amerikanska journalister sitter fängslade i Moskva, misstänkta för spionage. Om Carlson skulle försöka få med sig Evan Gershkovich från Wall Street Journal hem till USA skulle Ingvarsson ha ett ”helt annat tonläge”, men enligt Ingvarsson är det osannolikt.

I slutet av Carlsons intervju med Putin bad han dock den ryske presidenten att frige Gershkovich och låta honom åka hem med Carlsons team. Putin uppgav att han gärna skulle frige honom, men att det är en fråga som måste lösas mellan USA:s respektive Rysslands säkerhetstjänster.

Uppmanar tittarna att se på medias sammanfattning av intervjun

När programledaren Tilde de Paula frågar Ingvarsson var man kan se intervjun svarar han att han inte vill göra reklam för den. Istället hoppas han att TV4 ska göra en ”bra sammandragning” av den.

Detta instämmer sedan de Paula i.

— Vi kollar på sammanfattningarna imorgon, säger programledaren.