UKRAINAKONFLIKTEN En rad vittnesuppgifter om den i republikanska kretsar inflytelserike programvärdens närvaro i den ryska huvudstaden fick spekulationer om hans syfte med sitt besök att hagla.

En rad sinsemellan oberoende vittnen uppger sig (någon av) de senaste dagarna ha sett det amerikanska nyhetsankaret Tucker Carlson i Moskva. Ryska Mash uppger nu att han anlände till staden den 1 februari, samt att han redan samma dag igenkändes under sitt besök vid Bolsjojteatern i staden.

Den tidigare programvärden för Fox News omvittnade aktuella närvaro i den ryska huvudstaden har triggat igång diskussioner om syftet med hans besök där. Enligt den mest florerande teorin avser Carlson att intervjua Rysslands president Vladimir Putin. Kan det då finnas någon substans i dessa spekulationer och vad skulle en sådan intervju innebära?

Georgias republikanska ledamot Marjorie Taylor Greene skriver på X:

Demokrater och deras propagandister i media fasar inför utsikten att Tucker Carlson ska intervjua Putin.

Med hänvisning till Greenes kommentarer på söndagen påminde Rysslands statsstödda nyhetsbyrå Tass samma dag om att Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov 2023 sade att världen får ”vänta och se” huruvida Putin kommer att tala med Carlson.

Tidigare försök stoppat - av egna regeringen

Carlson uppgav i slutet av september 2023 att han hade försökt få till stånd en intervju med den ryske ledaren, men att den amerikanska regeringen hade satt stopp för initiativet.

— Jag försökte intervjua Vladimir Putin, och den amerikanska regeringen stoppade mig”, berättar Carlson för den schweiziska tidningen Die Weltwoche.

Carlson lämnade plötsligt Fox News i april 2023 och har sedan dess skapat sin egen streamingtjänst och varit värd för olika program på sociala medier. Han har blivit en populär figur bland ryska statliga mediakommentatorer och har i sitt hemlands mainstreammedier anklagats för att ”eka rysk statspropaganda”.

Kort efter att Moskva angripit Ukraina i februari 2022, publicerade tevekanalen Mother Jones vad man påstod vara ett autentiskt meddelande från Kreml, där statligt knutna ryska kanaler uppmanades att använda Carlson-inslag i sina sändningar. Meddelandet löd:

Det är viktigt att i så hög utsträckning som möjligt använda klipp ur sändningar av den populära Fox News-värden Tucker Carlson, som skarpt kritiserar USA:s [och] Natos agerande, deras negativa roll i att eskalera konflikten i Ukraina, [och] ett utmanande provokativt beteende från ledarna i de västliga länderna och Nato gentemot Ryska federationen och mot president Putin personligen.

Margarita Simonyan, som leder den statliga ryska TV-kanalen RT, uppgav i augusti 2023 att Carlson hade begärt att få göra en intervju med Kremlchefen Putin. Hon tillade i sammanhanget att den tidigare Fox News-värden ”gör ett bra jobb”.

Nordfront konstaterar att Tucker Carlson fortfarande är extremt inflytelserik bland republikaner. Publicerandet av hans intervju med Rysslands president skulle enligt redaktionens förmenande högst sannolikt kunna innebära dödsstöten för Washingtons fortsatta stöd för Ukraina.