INFLATION Ett uppnått 40-årigt inflationsrekord på 9 % för april får Bank of England – som har till uppgift att hålla nivån kvar vid 2-procentsstrecket – att flagga för ytterligare räntehöjningar.

Bank of Englands (BoE) chefsekonom Huw Pill uppgav i fredags att landets centralbank står inför sin tuffaste utmaning sedan 1997. I The Guardian flaggade han för ytterligare räntehöjningar.

Pill sa att inflationsuppgången till ett 40-årigt rekord på 9% i april försatt honom i en ”ytterst obekväm sits”, med tanke på att centralbanken har i uppgift att hålla inflationen nere kring tvåprocentsstrecket.

Det här är svåra tider för många människor, särskilt för de mindre bemedlade, som spenderar en högre andel av sin inkomst på energi och mat, där de senaste prisökningarna har varit mest betydande” sa chefsekonomen och tillade:

Nuvarande utmaningar är alltså en välgörande påminnelse om vikten av prisstabilitet som ett ankare för bredare ekonomisk stabilitet, och ett bålverk för upprätthållandet av människors försörjning, särskilt för dem med lägre inkomst.

BoE:s chefsekonom förutspådde en höjning av inflationen till över 10 % mot slutet av året.

Samtidigt visar uppgifter från opinionsundersökningsföretaget GfK på fredagen att konsumenternas förtroende i Storbritannien har sjunkit till den lägsta nivån sedan de första mätningarna 1974. Brittiska konsumenters framtidsutsikter är till exempel enligt datan nu betydligt dystrare än de var under finanskrisen 2008.

Tidigare denna månad varnade BoE för att britter är på väg mot en ”historisk inkomstchock” eftersom banken förväntar sig fortsatta prishöjningar.

BoE förutspådde vidare att levnadskostnadskrisen kan försätta ekonomin i recession senare i år. För att försöka förhindra detta har myndigheten höjt räntorna fyra gånger hittills i år, från den historiska lägsta nivån på 0,1% till 1% – den högsta nivån på 13 år.