VÄRLDSKONFLIKT. Enligt Nato har Ryssland blivit allt mer militärt aggressiva de senaste åren och man har därför satt runt 300 000 soldater redo för strid då spänningarna mellan Ryssland och baltländerna ökat.

nato-hi

Tidigare i år valde USA:s militära allians Nato att flytta både militärt materiell samt trupper närmare den ryska gränsen. Dessa placerades främst i de baltiska länderna. Även Sverige valde att närma sig den militära unionen genom att teckna ett så kallat värdlandsavtal där utländska trupper kan stationeras i Sverige under utländskt befäl.

Nu har Nato valt att, enligt Storbritanniens Natorepresentant Adam Thomson, sätta 300 000 soldater i stridsberedskap då man menar att Ryssland under lång tid byggt upp sitt försvar och att spänningarna mellan landet och de baltiska länderna hårdnar. Jens Stoltenberg, norsk politiker och generalsekreterare för Nato, menar att tilltaget är ett steg i riktningen mot att snabbt kunna agera vid en eventuell konflikt.

— Vi har sett hur Ryssland blir mycket mer aktivt på flera olika sätt, säger Stoltenberg.

Vidare underbygger Stoltenberg den så kallade rysskräcken genom att beskylla Ryssland för att sprida propaganda i Europa, något som dock även USA och Nato gör med hjälp av inhemska medier. Just propaganda menar Stoltenberg är den främsta orsaken till Natos förberedelser.

— Vi har också sett att Ryssland använder propaganda i Europa bland Natoallierade och det är precis anledningen till att Nato svarar. Vi svarar med den största förstärkningen av vårt kollektiva försvar sedan slutet av det kalla kriget, säger han.

Källa:
Nato puts 300,000 ground troops on ’high alert’ as tensions with Russia mount


  • Publicerad:
    2016-11-07 19:50