NORGE. USA ämnar att skicka drygt 300 marinkårssoldater tillsammans med bland annat stridsvagnar till Norge. Redan nu har en grupp soldater anlänt till Nordnorge där de nu tillsammans med norska soldater övar inför krig med ”ryskunderstödda separatister”.

Amerikanska soldater förbereder sig för krig i Norge.

Amerikanska soldater förbereder sig för krig i Norge.

Nordfront rapporterade i oktober om att drygt 300 amerikanska soldater skulle stationeras i Norge, trots högljudda protester mot det kontroversiella beslutet.

Placeringen av de amerikanska trupperna är tänkt att ske under januari 2017. Redan idag tränar dock en grupp amerikanska marinkårssoldater med tillhörande Abrams stridsvagnar tillsammans med norska soldater i närheten av den ryska gränsen i nordligaste Norge.

Anledningen till förstärkningen av amerikanska trupper i Norge sägs vara händelserna i Ukraina. Annekteringen av Krimhalvön och striderna i östra Ukraina har gjort att NATO nu fruktar att rebellgrupper som stöds av Ryssland ska börja dyka upp även i andra länder. Den tänkta fienden under de norsk-amerikanska övningarna är också just ”ryskunderstödda separatister”

— 2014 blev det tydligt att Ryssland har tagit ett kliv in på ett område där de är villiga och kapabla till att använda militär kraft, säger Eldar Bernil, brigadgeneral vid norska försvaret.

Norge är bara ett många grannländer till Ryssland som fått förstärkning amerikanska trupper under de senaste åren.

Norge är bara ett av många grannländer till Ryssland som fått förstärkning amerikanska trupper under de senaste åren.

En norsk säkerhetstjänsteman säger till CNN att de sett en ökad rysk aggressivitet sedan 2014 och att man just nu undersöker ett tiotal fall av ”oidentifierade drönare” som flugit i närheten av de amerikanska trupperna.

— Vi har sett ett mycket mer aggressivt mönster vad gäller ryska plan som flyger längs med den norska kusten. Ubåtsaktiviteten har också ökat till en nivå som vi inte sett sedan Kalla kriget, utvecklar säkerhetstjänstemannen och fortsätter:

— Det handlar om ”hybridkrigföring”, vilket är krigföring utan fullskaligt krig, där man utmanar grundvalarna i demokratin och har fri tillgång till sociala medier.


Filmklipp från ett reportage av CNN som besöker de amerikanska soldaterna i Nordnorge.

Händelseutvecklingen strider mot en överenskommelse som slöts i samband med att Norge var med och grundade NATO 1949. Enligt den ska inga utländska trupper få stationeras i Norge om inte landet är i eller hotas av krig. Denna princip, som i Norge kallas ”basepolitikken”, frångås alltså nu helt och hållet.

Maxim Gurov som är Rysslands ambassadör i Oslo är mycket kritisk till att basepolitikken nu bryts. I ett mail till den norska tidningen Adresseavisen skriver han bland annat bassepolitikken alltid varit till fördel för Norge framför andra NATO-länder då det gjort landet lättare att ha som samarbetspartners.

Gurov uttrycker också stor förvåning över att Norge tar detta beslutet nu, då han menar att det inte finns några belägg för ett ökat hot mot landet från Rysslands sida.

Att just amerikanska styrkor trots detta nu placeras i Norge och dessutom nära den ryska gränsen motiverar man från norskt håll med att det skulle tvinga Ryssland in i en direkt konfrontation med USA i samband med en eventuell väpnad konflikt med Norge. Utifrån perspektivet med rebeller som i hemlighet understöds av Ryssland skulle även amerikanska stridsvagnar innebära att Ryssland måste ”avslöja sig” och gå in med egna bepansrade fordon.

Källor:
A new cold war: US Marines’ wintry war games on Norway-Russia border
Norge förstärker vid gränsen mot Ryssland
USA-soldater till Norge
Her trener USA på krig ved Bardufoss


  • Publicerad:
    2016-12-01 18:00