SVERIGE. I ett led att ”förbättra” försvaret har regeringen nu beslutat att Sverige ska ansluta sig till NATO:s propagandaarsenal STRATCOM. Inrikesminister Ygeman menar att detta är rätt väg för att ”försvara oss mot påverkanskampanjer”.

ygemannen

Igår beslutade regeringen att Sverige ska gå med i NATO:s center för strategisk kommunikation (STRATCOM). Det hela är ett led i regeringens nya strategi för att ”stärka” landets försvar. Kritiker menar att STRATCOM är NATO:s propagandaarsenal.

Inrikesminister Anders Ygeman hävdar dock bestämt att Sverige genom detta drag inte alls blir ”någons propaganda” utan att man istället kommer kunna samverka med andra länder och rent av höja den egna kunskapen och förmågan gällande psykologisk påverkan.

— Vi måste stärka vår förmåga när det gäller det psykologiska försvaret, vår möjlighet att identifiera påverkanskampanjer och försvara oss mot den, säger Ygeman.

Ygeman menar att självklara myndigheter som ska ta del av NATOS ”hjälp” är Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

— Det finns ju ett pågående arbete, men samtidigt har det blivit så många fler plattformar som den som vill påverka Sverige och svenska intressen har till sitt förfogande och därför måste vi få en mycket bättre förmåga att avslöja den här typen av påverkanskampanjer men också möta den med motbudskap, förklarar Ygeman.

Källa:
Regeringens vill stärka psykförsvaret


  • Publicerad:
    2016-09-30 07:30