INRIKES. Under onsdagseftermiddagen upptäcktes att två tunga bepansrade terrängbilar stulits från ett av Försvarsmaktens förråd i Enköping. Ett av fordonen återfanns under torsdagsförmiddagen.

Det var två bilar av modell Terrängbil 16 – som även går under namnet ”Galten” – som stals ur Försvarsmaktens förråd i Enköping. Foto: Jorchr (CC BY-SA).

Två bepansrade terrängbilar har stulits ur Försvarsmaktens förråd på Ledningsregementet i Enköping. Det var på onsdagseftermiddagen som fordonsstölden upptäcktes av Försvarsmakten.

Terrängbilarna av modell Terrängbil 16, allmänt kallad ”Galten”, är fyrhjulsdrivna och används för trupptransporter. Så här beskrivs de på Försvarsmaktens hemsida:

Terrängbil 16 uppfyller mycket höga krav när det gäller min- och splitterskydd. Den kraftiga sex-cylindriga motorn gör att bilen klarar att ta sig uppför motlut på 60 procent. Konstruktionen klarar även 40 procents sidolutning. Den kan till och med klättra i trappor med 35 centimeter höga trappsteg samt vada genom 80 centimeter djupt vatten.

Det ska inte förvarats vapen, sprängmedel eller ammunition i förrådet där stölden skedde.

Rikslarm är utfärdat av polisen som också undersökt brottsplatsen efter eventuella spår.

— Det är allvarligt – och ovanligt – att man stjäl den här typen av fordon, kommenterade Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmaktens högkvarter.

Under torsdagsförmiddagen återfanns ett av fordonen i Tillberga som ligger utanför Västerås. Fordonet kommer att undersökas av tekniker.

På Ledningsregementet i Enköping – som är ett skyddsobjekt dit obehöriga inte har tillträde – verkar bland annat ett psyopsförband. Förbandet arbetar med psykologiska operationer och sköter uppgifter som handlar om informationshantering.

Försvarsmakten ska efter stölden ha ”vidtagit extra skyddsåtgärder”.

Källa:
Militärfordon återfunnet – stals från försvaret i Enköping


  • Publicerad:
    2020-02-06 12:30