INRIKES. Det har kommit nya uppgifter om de två pansarfordon som förra veckan stals från ett av Försvarsmaktens förråd i Enköping. Bilarna stod parkerade utanför militärens område och startades med hjälp av nycklar som förvarades i närheten.

Det var två bilar av modell Terrängbil 16 – som även går under namnet ”Galten” – som stals ur Försvarsmaktens förråd. Foto: Jorchr (CC BY-SA).

Nu har uppgifter framkommit om de båda pansarfordon av modell Terrängbil 16, allmänt kallad ”Galten”, som under förra veckan stals från ett av Försvarsmaktens mobiliseringsförråd i Enköping.

Det rapporteras nu att fordonen stod parkerade utanför militärens område när de stals.

Bilarna ska heller inte behövt tjuvkopplats utan ha startats med hjälp av nycklar. Nycklarna förvarades i närheten av bilarna.

— Fordonen inte blev tjuvkopplade utan att man ska ha använt sig av nycklar som ska ha förvarats i närheten, förklarar Jonas Rickeborn, operativ koordinator på Enköpingspolisen.

Rickeborn vill inte kommentera om stölden möjligen kan vara ett insiderjobb.

Polisen har nu utfört en teknisk undersökning för att se om det går att spåra personerna som stal de båda tungt bepansrade fordonen.

Båda bilarna – som är värda omkring 2 miljoner kronor styck – återfanns dagar efter stölden. Den ena fanns på en parkering i Tillberga och den andra i skogen i Möklinta i Sala kommun.

Ingen har gripits för brottet.

Försvarsmakten ska ha efter stölden genomfört vissa åtgärder för att inte fler fordon ska stjälas från militären i Enköping.

Källa:
Så stals militärens bilar


  • Publicerad:
    2020-02-13 14:25