ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. En forskningsrapport från Nato Stratcom efterfrågar ett internationellt organ som ska övervaka och kontrollera Internet.

Övervakning. Genrebild. Foto: Pxhere.

Tiden har kommit att kontrollera och övervaka Internet på liknande vis som banksektorn och trafiken övervakas. Det anser forskningscentret Nato Stratcom i Riga som i en internationell rapport skriver att Internet bör regleras.

Nato Stratcom är Natos center för strategisk kommunikation. Centret producerar forskningsrapporter som bland annat behandlar så kallad ”informationskrigföring från Ryssland” och ”påverkansoperationer” på sociala medier.

Vineta Mekone, senior expert på ”desinformation” vid forskningscentret Nato Stratcom, vill se ett internationellt organ som ska kontrollera att ”mänskliga rättigheter” gäller även i det ”digitala rummet”, så som den överstatliga globalistorganisationen FN proklamerar.

— Vi anser att vi kommit till den punkt i historien när vi behöver reglera hela den digitala världen, inte bara vissa delar, säger Mekone.

Ett antal nya lagar stiftas nu i flera länder, men det är enligt Stratcom inte tillräckligt.

— Det behövs både nationella myndigheter och ett internationellt organ inom till exempel FN-systemet. Meningen är att dom ska kunna samverka. Den digitala världen har ju ingen landgränser, därför behövs det göras något också internationellt, menar Mekone.

— Människor, företag och länder ska kunna vara trygga och säkra på internet, säger hon.

Som exempel på problem på Internet anges ”anonymitet, filterbubblor, som bara innehåller en viss information, och brist på transparens”.

Man anser även att antalet konton som en person får ha på sociala medier är en viktig fråga.

Ett stort problem sägs spridande av ”hat” från botar – dataprogram som genomför olika aktiviteter som det programmerats till – i sociala medier vara.

— Botar som låtsas vara människor och sprider vadsomhelst under skydd av yttrandefrihet eller robotar som eldar upp stämningar och kallar till demonstrationer med skydd av mötesfriheten, säger hon som exempel på vad som är orimligt att tillåta på Internet.

Källa:
Internationellt organ bör övervaka internet


  • Publicerad:
    2019-12-11 10:35